Obvezna cepljenja

Davica

Proti davici smo bili v Sloveniji od leta 1937 dalje večinoma cepljeni vsi že v otroštvu, vendar je za ustrezno zaščito potrebno eno obnovitveno cepljenje na deset let. Čeprav smo pri nas zadnji primer davice zabeležili 1967, je ponekod po svetu ta bolezen še vedno prisotna (Indija, Nigerija, Brazilija, Indonezija, Filipini, Bangladeš, Venezuela, Vietnam, Haiti, Južna Afrika, Jemen…). Cepljenje proti davici je obvezno za potnike, ki potujejo na ta območja in ki hkrati:

  • proti davici še niso bili cepljeni ali
  • so bili cepljeni nepopolno ali
  • je od zadnjega odmerka popolnega cepljenja ali obnovitvenega cepljenja minilo več kot deset let.

 

Preberite si več o cepljenju proti davici.

 

Rumena mrzlica

Cepljenje proti rumeni mrzlici po mednarodnem zdravstvenem pravilniku (International Health Regulations – IHR) spada med cepljenja, ki jih države lahko zahtevajo od potnikov pri vstopu na njihovo ozemlje. Ocenjeno tveganje za okužbo in smrt zaradi rumene mrzlice pri dvotedenskem potovanju na endemska območja Afrike je petdeset okužb in deset smrti na sto tisoč necepljenih potnikov, pri potovanju na endemska območja Južne Amerike pa pet okužb in ena smrt na sto tisoč necepljenih potnikov. Tveganje resnih neželenih učinkov ob cepljenju je od 0,4 do 0,8 na sto tisoč cepljenih in raste s starostjo (pri starejših od 60 let znaša od 1 do 2,3 na sto tisoč cepljenih).

Cepljenje potnikov proti rumeni mrzlici je obvezno:

  1. v skladu z nacionalnim Programom cepljenja in zaščite zdravili za vse, ki potujejo v države, kjer se pojavlja ta bolezen;
  2. pri potovanju v državo, ki zahteva dokazilo o opravljenem cepljenju od vseh potnikov, ne glede na to, od kod prihajajo;
  3. pri potovanju v državo, ki zahteva dokazilo o opravljenem cepljenju od vseh potnikov, ki prihajajo iz endemične države za rumeno mrzlico, tudi če so bili v endemični državi le v tranzitu za več kot 12 ur na mednarodnem letališču.

 

Podroben seznam držav, za katere je cepljenje proti rumeni mrzlici obvezno, je dostopen v rubriki Preglednica po državah.

Dodatno je cepljenje proti rumeni mrzlici priporočljivo za tiste, ki potujejo na območja z nizkim tveganjem, a bodo dlje časa bivali v ruralnem okolju in bodo močno izpostavljeni komarjem.

Cepivo proti rumeni mrzlici vsebuje žive oslabljene viruse in je zelo učinkovito. Zaščita po enem odmerku cepiva je trajna. Cepljenje mora biti zabeleženo v mednarodni certifikat, ki začne veljati deset dni po cepljenju. Potrdilo in tudi zaščita po cepljenju sta vseživljenjska.

Preberite si več o cepljenju proti rumeni mrzlici.

 

Meningokokni meningitis

Meningokokni meningitis poteka hitro in bolnik je lahko že v nekaj urah od prvih znakov nezavesten. Brez zdravljenja z antibiotiki se bolezen konča s smrtjo, a zdravljenje ni vedno uspešno in smrtnost pri tej bolezni kljub zdravljenju ostaja visoka, od 8 do 15 %. Najučinkovitejši ukrep za preprečevanje okužbe predstavlja cepljenje, ki je obvezno za romarje v Meko in Medino v času Hajja, če niso bili cepljeni v predhodnih petih letih (velja za štirivalentno ACWY konjugirano cepivo) oziroma treh letih (polisaharidno cepivo).

Saudova Arabija zahteva potrdilo o cepljenju proti meningokokni bolezni od romarjev, ki obiskujejo Meko in/ali Medino, pa tudi za vse potnike, ki bi lahko bili v kontaktu z romarji, vključno z osebjem v zdravstvenih ustanovah. V potrdilu mora biti navedena vrsta cepiva; če ni, potrdilo velja samo tri leta. Cepljenje je potrebno opraviti vsaj deset dni pred vstopom v Saudovo Arabijo.

Poleg tega je cepljenje proti meningokoknemu meningitisu priporočljivo tudi za vse, ki zasebno potujejo v podsaharsko Afriko, Saudovo Arabijo, Nepal, Mongolijo in Indijo, še posebej, če so na potovanju izpostavljeni tesnim stikom z domačini (odprave, misijoni, delo z otroki...) ali z množico ljudi (na primer na shodih ali romanjih).

Preberite si več o cepljenju proti meningokoknim okužbam.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se