oktober 2022

DVE CEPIVI PROTI COVIDU-19 ZA DOJENČKE IN MALČKE

Evropska agencija za zdravila je 19. oktobra 2022 izdala pozitivno mnenje dvema cepivoma za zaščito proti izvornemu sevu covida-19 za malčke od 6. meseca starosti. Cepivo Spikevax proizvajalca Moderna bi lahko prejeli najmlajši do 5. leta starosti, cepivo Comirnaty pa malčki do 4. leta starosti.

Seveda bodo najmlajši obe cepivi prejeli v prilagojeni dozi. Če bodo cepljeni s cepivom Spikevax, bodo prejeli dva odmerka po 25 µg. Če bodo cepljeni s cepivom Comirnaty, bodo prejeli tri odmerke, vsakega po 3 µg. Prva dva odmerka bodo prejeli s tremi tedni razmika, tretji odmerek pa vsaj osem tednov po drugem odmerku.

V kliničnem preizkušanju so bili najpogostejši neželeni učinki pri malčkih podobni kot pri starejših. V starostni skupini od 6 do 23 mesecev so bili pri cepivu Comirnaty pogosti neželeni učinki še razdražljivost, nespečnost, izguba apetita, izpuščaj in občutljivost na mestu cepljenja. V starostni skupini od 6 do 36 mesecev pa so bili pri cepivu Spikevax pogosti neželeni učinki še razdražljivost, jok, izguba apetita in nespečnost. Pri obeh cepivih so bili ti neželeni učinki blagi in so izzveneli v nekaj dneh po cepljenju.

Klinične študije so za obe cepivi pokazale, da je imunski odziv pri malčkih primerljiv z imunskim odzivom na večjo dozo pri mladih odraslih (od 16 oziroma 18 do 25 let).

Oba proizvajalca cepiv že imata odobreni cepivi za pediatrično populacijo. O njunih cepivih proti covidu-19 za malčke od 6. meseca starosti dalje bo po izdanem pozitivnem mnenju Evropske agencije za zdravila odločala še Evropska komisija.

Prejšnji članek
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se