Zamudniki

Zamudnik je uradno opredeljen kot posameznik, ki ni v roku opravil:

 • obveznega cepljenja proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence tipa b, otroški paralizi in hepatitisu B,
 • obveznega cepljenja proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ali
 • priporočljivega cepljenja proti pnevmokoknim okužbam, klopnemu meningoencefalitisu (KME) in humanim papilomavirusom (HPV).

 

Roki za cepljenje otrok so določeni na podlagi znanstvenih dognanj (razvoj otrokovega imunskega sistema in učinkovitost cepiv) ter pravočasnega zagotavljanja zaščite (denimo pred vstopom v organizirano varstvo, ko je otrok izpostavljen večjim možnostim okužb). Zato je priporočljivo, da se rokov držimo ali pa cepljenje opravimo takoj, ko je to mogoče. Posledica kopičenja zamudnikov so namreč lahko izbruhi nalezljivih bolezni med necepljenimi otroki, ki lahko terjajo tudi smrtne žrtve.

 

Do zamude lahko pride iz dveh različnih razlogov:

 • ker je cepljenje iz zdravstveno utemeljenih razlogov treba prestaviti. Ob tem je dobro vedeti, da programa cepljenja ni treba začeti znova, če je otrok že prejel kakšen odmerek cepiva in je do zamude v izvedbi programa cepljenja zaradi zdravstvenih razlogov prišlo kasneje.
 • ker se starši cepljenju izogibajo, ker otroka trenutno ali sploh ne želijo cepiti. Ob tem je dobro vedeti, da lahko večino obveznih cepljenj izpeljemo tudi kasneje, izven v koledarju navedenih rokov in celo v odrasli dobi. Proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hepatitisu B, ošpicam, mumpsu in rdečkam se lahko cepimo kadarkoli v življenju, tudi kot odrasli, če ugotovimo, da v otroštvu teh cepiv nismo prejeli. Proti hemofilusu influence tipa B ter otroški paralizi odrasle cepimo le, če obstajajo zdravstveni ali epidemiološki razlogi. Prav tako lahko kadarkoli v življenju izpeljemo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam je, poleg otrok do 5. leta starosti, priporočljivo še za starejše od 65. let in za kronične bolnike. V vmesnem obdobju življenja ni potrebno, a se ga lahko izpelje. Cepljenje proti HPV je najbolj smiselno pred začetkom spolnih stikov, a ga lahko izvedemo tudi kasneje.

 

Finančni vidik

Vsa obvezna cepljenja in priporočljiva cepljenja za otroke krije zdravstveno zavarovanje, ki krije tudi cepljenje zamudnikom do 26. leta starosti, in sicer proti:

 • ošpicam, mumpsu in rdečkam,
 • davici, tetanusu in oslovskemu kašlju (cepljenje proti hemofilusu influence tipa B ter otroški paralizi se po predšolskem obdobju opravi le, če za to obstajajo zdravstveni ali epidemiološki razlogi),
 • hepatitisu B,
 • humanim papilomavirusom (HPV),
 • proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) samo za dijake in in študente, ki so pri praktičnih vajah lahko izpostavljeni nevarnosti okužbe.

 

Če se proti tem boleznim cepimo kot odrasli po 26. letu starosti, zdravstveno zavarovanje krije:

 • osnovno ali obnovitveno cepljenje proti davici in tetanusu,
 • cepljenje proti oslovskemu kašlju za nosečnice,
 • cepljenje proti KME za odrasle, ki v tekočem letu dopolnijo 49. let starosti, in za zamudnike, ki so 49 let dopolnili v letu 2019 ali kasneje.

 

Če za cepljenje obstajajo zdravstveni ali epidemiološki razlogi, ki jih opredeli zdravnik ustrezne specialnosti, potem zdravstveno zavarovanje odraslim krije tudi cepljenja proti drugim nalezljivim boleznim.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se