november 2022

Brezplačno cepljenje proti pnevmokokom za starejše od 65. let

Po vsem svetu bomo 12. novembra obeležili Svetovni dan pljučnice, ki od vseh nalezljivih bolezni ubije največ ljudi. Eden od povzročiteljev pljučnice so pnevmokokne okužbe, proti katerim se lahko najbolj ranljivi - mlajši od 5. in starejši od 65. let ter kronični bolniki - učinkovito zaščitijo s cepljenjem. Letos je v Sloveniji cepljenje proti pnevmokoknim okužbam s 23-valentnim cepivom postalo brezplačno za vse starejše od 65. let in vse kronične bolnike. Mlajši od 5. let pa imajo že od leta 2015 na voljo brezplačno cepljenje s 13-valentnim cepivom.

Pnevmokokne okužbe povzroča bakterija, poznamo skoraj sto različnih serotipov. Okužbe zdravimo z antibiotiki, a so povzročitelji nanje vedno bolj odporni, zato cepljenje postaja še bolj pomembno. Pnevmokoki najpogosteje povzročijo vnetje srednjega ušesa in vnetje obnosnih votlin, a tudi smrtno nevarne pljučnico, okužbo krvi (sepso) in vnetje možganskih ovojnic (meningitis). Več informacij o pnevmokoknih okužbah, cepljenju in cepivih vam je na voljo v naši rubriki Bolezni in cepiva zanje.

Svojega zdravnika prosite za informacije o cepljenju proti pnevmokoknim okužbam. Tako lahko preprečite nepotrebno bolezen, se izognete bolnišnici in prezgodnji smrti. Cepljenje je za vas brezplačno, če ste starejši od 65. let in/ali kronični bolnik.

Konec oktobra so o pnevmokoknih okužbah za STAklub spregovorili kolegi iz Združenja zdravnikov družinske medicine. Predsednik združenja, prim. dr. Aleksander Stepanović, dr. med., je poudaril, da zdravnike najbolj skrbijo invazivne pnevmokokne okužbe. Dejal je, da je s sprejetjem brezplačnega cepljenja za vse kronične bolnike in starejše od 65 odprta nova možnost boja proti pljučnici. Zato je povabil vse, da se o cepljenju pozanimajo pri osebnem zdravniku, za kolektivno imunost je namreč potrebna 80- do 85-odstotna precepljenost, kar je želja zdravnikov.

MOŽNOST PLJUČNICE PRI DIABETIKU KAR TRIKRAT VEČJA

Kot je izpostavil vodja oddelka intenzivne terapije na ljubljanski infekcijski kliniki Matjaž Jereb, dr. med., kar petina okuženih s pnevmokokom potrebuje intenzivno zdravljenje v bolnišnici. Pri teh je smrtnost pomembno višja kot pri ostalih, in sicer med 10 in 15 odstotkov. Najbolj so ogroženi starejši z različnimi kroničnimi boleznimi, verjetnost pljučnice pri sladkornem bolniku je po njegovih besedah trikrat pogostejša kot pri zdravem odraslem posamezniku.

Diagnoze pljučnica se zelo bojijo tudi v domovih starejših občanov, v katerih biva okoli dvajset tisoč ljudi, med njimi jih je okoli 80 % gibalno oviranih, kar pomeni, da se težko odkašljajo, je predstavila Tanja Petkovič, dr. med. Seveda skušajo narediti vse, da pnevmokokne okužbe preprečijo, zato zelo pozdravljajo možnost cepljenja.

Da pnevmokokna pljučnica predstavlja veliko breme za pljučne bolnike, pa je opozorila Ana Ivanuša iz Društva pljučnih bolnikov. "Pljučnica lahko povzroči veliko več kot teden ležanja v bolnišnici. Pri meni se je pri 18. letih začelo z gnojno angino, ki je prešla v pljučnico in mi pustila dolgoročne posledice v obliki astme. A sem imela še srečo, ker sem bila pred tem športnica," je povedala, za prihodnji teden pa napovedala začetek kampanje ozaveščanja z naslovom Naj ti ne vzame sape.

Pogovor v celoti si lahko ogledate tukaj.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se