marec 2021

Cepljenje proti HPV od jeseni brezplačno tudi za dečke

Jeseni bo pri nas prvič na voljo brezplačno cepljenje proti humanimi papilomavirusom (HPV) za dečke. S tem bo Slovenija dosegla pomemben korak za obvladovanje različnih vrst raka in drugih bolezni, ki jih povzroča okužba s HPV. Brezplačno cepljenje za deklice je pri nas na voljo že od leta 2009, v šolskem letu 2021/2022 pa bodo brezplačno cepljeni tudi dečki, ki bodo v tem šolskem letu obiskovali 6. razred.

Cepljenje v tej starosti poteka zato, ker je najbolj učinkovito pred začetkom spolne aktivnosti, saj se okužbe s HPV prenašajo predvsem s spolnimi odnosi, žal jih tudi dosledna uporaba kondoma ne more povsem preprečiti. Cepljenje se opravi z dvema odmerkoma, med katerima mora miniti vsaj šest mesecev. Cepljenje ni obvezno, je pa priporočljivo in je izjemnega pomena za zagotavljanje kolektivne imunosti. Okužba s HPV je namreč najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se vsaj enkrat v življenju okuži večina spolno dejavnih ljudi.

Humani papilomavirusi so družina več kot dvesto genotipov HPV, med katerimi jih je dvanajst zelo nevarnih. Ti lahko povzročijo raka materničnega vratu, nožnice in vulve pri ženskah, raka penisa pri moških ter raka zadnjika in ustnega dela žrela pri obeh spolih. Visokorizični genotipi HPV so tako odgovorni za skoraj vse primere raka materničnega vratu, 88 % raka zadnjika, 78 % raka nožnice, četrtino primerov raka ženskega zunanjega spolovila (vulve), polovico primerov raka penisa ter skoraj tretjino (31 %) primerov raka ustnega dela žrela. Manj nevarni tipi HPV povzročajo trdovratne in ponavljajoče se genitalne in kožne bradavice pri obeh spolih.

Humani papiloma virusi torej ne ogrožajo le žensk, ampak tudi moške. Kljub temu pa je najpomembnejši namen cepljenja dečkov proti HPV preprečevanje širjenja okužbe na ženske. Pojavnost genitalnih okužb s HPV pri moških je namreč pogostejša kot pri ženskah, s starostjo pri moških ne upada, po drugi strani pa breme bolezni, ki jih povzročajo najbolj nevarni genotipi HPV, večinoma nosijo ženske. Za primerjavo: za rakom materničnega vratu vsako leto pri nas zboli okoli 120 žensk, za rakom penisa pa okoli 10 moških.

Čeprav smo v Sloveniji z dobrimi presejalnimi programi učinkovito znižali pojavnost raka materničnega vratu, to ne velja za predrakave spremembe, ki jih prav tako povzročajo okužbe s HPV in ki jih je kar 15-krat več kot rakavih sprememb. Tudi predrakave spremembe pomenijo veliko breme za ženske, saj jih je treba zdraviti kirurško, kar lahko poveča možnost zapletov v nosečnosti. Pri nas mora vsako leto na takšno operacijo okoli 1500 žensk, z dobro precepljenostjo pa bi lahko to popolnoma preprečili.

Visoka precepljenost bi zagotovila tudi kolektivno imunost, da torej za posledicami okužbe s HPV ne bi zboleli niti tisti, ki niso cepljeni. V državah z visoko precepljenostjo, kot je Avstralija, so že opazili pomembne spremembe - upadanje okužb s HPV, manj genitalnih bradavic, predrakavih sprememb na materničnem vratu in raka materničnega vratu.

Cepljenje za oba spola izvajajo v nekaterih državah, poleg Avstralije še v Kanadi, ZDA, Švici, Avstriji, na Hrvaškem, Češkem, ponekod v Nemčiji in Italiji, na Novi Zelandiji, v Južni Koreji, Argentini, Izraelu, pa tudi v Katarju ter Trinidadu in Tobagu. V Sloveniji je bilo doslej cepljenje za dečke samoplačniško, razen v peščici občin, ki so denar za cepljenje dečkov zagotovile iz občinskih proračunov in dosegle zavidljive rezultate. Tako je precepljenost dečkov v Ormožu 69 %, v Slovenj Gradcu 57 % in v Idriji 55 %.

Naslednji članek
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se