november 2023

o neželenih učinkih lahko poročamo sami

Od 6. do 12. novembra se je v več kot 80 državah po svetu odvijala kampanja #MedSafetyWeek 2023, katere cilj je spodbujanje poročanja o neželenih učinkih zdravil in cepiv. Kampanji se je že tradicionalno pridružila tudi slovenska Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

Z letošnjo temo “Kdo lahko poroča?” se je kampanja, ki jo organizira Uppsala Monitoring Centre, podporni center Svetovne zdravstvene organizacije za spremljanje varnosti zdravil,  osredotočila na ključno vlogo vsakogar izmed nas pri poročanju o neželenih učinkih ter s tem k varnejši uporabi zdravil in cepiv po vsem svetu.

 

Vsako poročilo pomaga izboljšati varnost

Tako kot povsod po svetu imamo tudi v Sloveniji organizacijo, ki je odgovorna za sprejemanje, beleženje in analizo neželenih učinkov – za tako imenovani sistem farmakovigilance je pri nas zadolžena JAZMP. Za njihovo delo je ključnega pomena poročanje o neželenih učinkih, ki ga lahko poleg zdravstvenih delavcev izvajamo tudi bolniki oziroma uporabniki zdravil in cepiv ali njihovi skrbniki.

Vsako poročilo o domnevnem neželenem učinku namreč pomaga izboljšati varnost zdravil  in cepiv za vse bolnike, saj lahko z informacijami o že znanih in morebitnih novih, morda celo nepričakovanih neželenih učinkih JAZMP in druge organizacije po svetu prepoznavajo tveganja in sprejemajo ukrepe za njihovo zmanjševanje.

 

Kako lahko poročate tudi vi?

Prav uporabniki zdravil in cepiv smo največkrat prvi, ki zaznamo težavo, zato je pomembno, da o tem spregovorimo s pravimi ljudmi. Če sumite, da imate ob uporabi katerega od zdravil, med katera spadajo tudi cepiva, neželene učinke, lahko čimbolj podrobno izpolnite spletni ali tiskani obrazec, ki ga najdete na spletni strani JAZMP , ali o težavi poveste zdravniku, medicinski sestri, farmacevtu ali drugim zdravstvenim delavcem.

Za več informacij o kampanji in njenih ciljih si lahko ogledate animacije (animacija 1, animacija 2, animacija 3), nastale v okviru kampanje, v lekarni povprašate po zgibanki o pomembnosti poročanja o neželenih učinkih, ali obiščete spletno stran kampanje MedSafety Week.

 

Naslednji članek
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se