september 2022

novA cepivA proti omikronu

Tudi v Sloveniji so od sredine septembra 2022 na voljo prilagojena cepiva proti covidu-19, ki ščitijo pred izvorno različico virusa in različico omikron BA.1 oziroma proti izvorni različici in podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5. Cepiva so namenjena poživitvenim odmerkom. Cepljenje z njimi še posebej priporočamo vsem, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni, torej starejšim od 60 let, ranljivim kroničnim bolnikom od 12. leta dalje in oskrbovancem v domovih za starejše.

Prilagojena cepiva niso namenjena izvedbi osnovnega cepljenja, ampak se uporabljajo kot poživitveni odmerek, če je od zadnjega cepljenja minilo vsaj tri mesece. Registrirana so za uporabo pri ljudeh, starejših od 12 let. Pri nas so na voljo vsa tri trenutno registrirana prilagojena cepiva, in sicer:

  • Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 (Pfizer/ BioNTech), 
  • Comirnaty Original/Omicron BA.1 (Pfizer/BioNTech) in 
  • Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 (Moderna).

 

Evropska agencija za zdravila je 19. oktobra 2022 izdala tudi pozitivno mnenje za odobritev bivalentnega cepiva Moderne, usmerjenega proti osnovni različici virusa in podrazličicama BA.4 in BA.5.  

Klinične študije so pokazale, da vsa prilagojena cepiva zagotavljajo višjo raven protiteles, ki nevtralizirajo različico omikron in njene podrazličice.

Za cepljenje se lahko naročite preko aplikacije ali neposredno v lokalnem zdravstvenem domu.

Več informacij:

Vsa cepiva in cepljenje proti covidu-19
Otroci in cepljenje proti covidu-19

Naslednji članek
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se