IMUNSKE POMANJKLJIVOSTI

Cepljenju morajo posebno pozornost posvetiti tisti, pri katerih imunskih sistem ne deluje optimalno. Mednje sodijo bolniki s primarno imunsko pomanjkljivostjo in vsi, ki jemljejo zdravila za zaviranje delovanja imunskega sistema (imunosupresive) zaradi transplantacije ali zdravljenja avtoimunskih bolezni. Ti bolniki so bolj dovzetni za nekatera rakava obolenja, pa tudi za okužbe in bolezni, pred katerimi se lahko zavarujemo s cepljenjem.

Poleg splošnih priporočil, ki veljajo za vse kronične bolnike, stroka za ljudi z imunskimi pomanjkljivostmi priporoča še cepljenje proti meningokoknim okužbam.

Pri ljudeh z oslabljenim delovanjem imunskega sistema zaradi primarne imunske pomanjkljivosti ali terapije z imunosupresivi je treba vedno preveriti tudi to, proti katerim bolezni so že bili cepljeni ter s preverjanjem protiteles ugotoviti, ali so bila ta cepljenja učinkovita (na primer cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskem kašlju in hemofilusu influence B, proti katerim smo sicer cepljeni že v otroštvu).

Bolniki z imunskimi pomanjkljivostmi se ne smejo cepiti z živimi (oslabljenimi) cepivi proti:

  • ošpicam, rdečkam in mumpsu,
  • noricam ter
  • herpes zostru.

 

Bolniki, ki se zdravijo z imunosupresivi, se lahko proti tem boleznim cepijo po končanem zdravljenju.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se