Druga priporočena cepljenja za otroke

Gripa

Gripa je akutna okužba dihal, ki se zelo hitro širi, zato so pozimi in spomladi značilne epidemije te bolezni. Pri otrocih so najpogostejši zapleti bronhitis, bakterijska pljučnica, vnetja srednjega ušesa in vročinski krči, težji potek pa ima gripa lahko pri otrocih od šestega meseca do drugega leta starosti. Zato je zanje cepljenje še posebej priporočljivo, poleg tega pa tudi za:

 • otroke z določenimi kroničnimi obolenji (kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, nevro-mišična bolezen, nekatere maligne neoplazme, sladkorna bolezen, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv) in
 • otroke, ki so daljši čas zdravljeni s salicilati.

 

Cepljenje proti gripi je brezplačno za vse zavarovane osebe. 

Cepljenje je treba vsako jesen ponoviti s cepivom, ki vsebuje antigene, ki jih za tekočo jesensko-zimsko sezono priporoči Svetovna zdravstvena organizacija. Otroci, mlajši od 9 let, ki so prvič cepljeni proti gripi, prejmejo dva odmerka cepiva v razmaku enega meseca, ostali pa en odmerek.

Preberite si več o cepljenju proti gripi.

Rotaviroza

Rotaviroza je močno nalezljiva bolezen, ki povzroča hudo drisko, vročino in bruhanje. Izguba tekočine zaradi driske in bruhanja (tudi do 20-krat na dan) lahko hitro privede do dehidracije. Zato dojenčki in malčki z rotavirozo pogosto pristanejo v bolnišnici. Pred tem jih lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem, ki je priporočljivo za dojenčke od šestega tedna starosti dalje. Cepimo lahko tudi nedonošenčke, rojene po vsaj 27 tednih nosečnosti. Za učinkovito zaščito so potrebni dva oziroma trije odmerki (odvisno od cepiva, ki ga izberemo), med katerimi mora biti vsaj štiri tedne premora, cepljenje pa mora biti zaključeno do 24. ali 32. tedna starosti. Cepivo se s kapalko nakaplja v otrokova usta.

Preberite si več o cepljenju proti rotavirusnim okužbam.

 

Norice

Norice v Sloveniji že v otroštvu preboli večina ljudi. Bolezen je zelo nalezljiva in ob stiku z okuženim zboli kar 90 % ljudi, ki noric še niso preboleli. Običajno je bolezen bolj zoprna kot nevarna, a stvari se lahko zelo zapletejo (hude okužbe kože, brazgotine, poškodbe možganov, celo smrt). Virus, ki povzroča norice, ostane v organizmu vse življenje in se lahko kasneje izrazi kot herpes zoster, ki lahko povzroča hude bolečine in močno poslabša kakovost življenja.

Zato je cepljenje proti noricam priporočljivo za vse otroke, starejše od 12 mesecev, ki še niso preboleli noric. V tem primeru je cepljenje samoplačniško.

Še posebej pa je cepljenje priporočljivo za:

 • otroke, ki so v remisiji akutne levkemije,
 • otroke, ki bodo morali prejeti velike odmerke kortikosteroidov ali imunosupresivnih zdravil zaradi bolezni ledvic, težke astme ali drugih bolezni oziroma pred presaditvijo organov ter po presaditvi krvotvornih matičnih celic (cepivo morajo prejeti pred začetkom jemanja teh zdravil),
 • otroke, katerih družinski člani in druge bližnje osebe imajo bolezenska stanja z okrnjeno imunostjo.

 

V teh primerih cepljenje krije zdravstveno zavarovanje.

Preberite si več o cepljenju proti noricam.

 

Hepatitis A

Cepljenje je priporočljivo za otroke:

 • hemofilike,
 • s kroničnimi boleznimi jeter,
 • s HIV ali AIDS,
 • pred transplantacijo jeter.

 

Cepljenje je obvezno, če obstajajo epidemiološke razlogi za cepljenje, ki jih postavi NIJZ.

Cepljenje v vseh naštetih primerih cepljenje krije zdravstveno zavarovanje.

Preberite si več o cepljenju proti Hepatitisu A.

 

Meningokokne okužbe

Cepljenje je priporočljivo za otroke:

 • s pomanjkanjem komplementa (tudi zaradi jemanja zdravil, ki zmanjšajo aktivnost komplementa, kot je Ekulizumab),
 • z anatomsko in funkcionalno asplenijo ter
 • po presaditvi krvotvornih matičnih celic.

 

Cepljenje je obvezno, če obstajajo epidemiološke razlogi za cepljenje, ki jih postavi NIJZ.

V vseh naštetih primerih cepljenje krije zdravstveno zavarovanje.

Preberite si več o cepljenju proti meningokoknim okužbam.

 

Respiratorni sincicijski virus (RSV)

Pri večini dojenčkov RSV povzroči le blag prehlad, a pri prezgodaj rojenih otrocih, otrocih s kronično pljučno boleznijo in otrocih s hujšo prirojeno srčno napako lahko RSV povzroči okužbo pljuč. Za zaščito pred boleznijo imamo na voljo monoklonska protitelesa, njihova uporaba je priporočljiva za:

 • otroke, rojene do vključno 28. tedna nosečnosti (28 tednov + 6/7), ki so ob začetku sezone RSV stari do 12 mesecev;
 • otroke, rojene od 29. do vključno 31. tedna nosečnosti (31 tednov + 6/7), ki so ob začetku sezone RSV stari manj kot 6 mesecev ter imajo sorojence, mlajše od 6 let;
 • otroke s kronično pljučno boleznijo (bronhopulmonalno displazijo), ki so v zadnjih šestih mesecih pred pričetkom sezone RSV potrebovali zdravljenje s kisikom in so stari do 12 mesecev;
 • otroke s hemodinamsko pomembno prirojeno srčno napako do operativne korekcije napake, največ do starosti 24 mesecev.

 

Otroci prejmejo pet odmerkov v enomesečnih presledkih v času trajanja sezone RSV (jesen in zima). Zaščito z monoklonskimi protitelesi v vseh naštetih primerih krije zdravstveno zavarovanje.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se