BOLEZNI DIHAL

Pri bolnikih s kronično boleznijo dihal, kot so astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB), vključno s kroničnim bronhitisom in emfizemom pljuč, bronhiektazije, cistična fibroza, intersticijska fibroza pljuč, pnevmokonioza ter bronhopulmonalna displazija, je tveganje za zaplete pri določenih boleznih, ki se jim lahko izognemo s cepljenjem, bistveno višje kot pri ljudeh, ki z dihali nimajo težav. Zaradi težav s pljuči in dihalnimi potmi se morajo ti bolniki izogibati stanjem, zaradi katerih so dihalne poti otečene ali težje prehodne zaradi sluzi. Še posebej sta zanje pomembni cepljeni proti gripi in pnevmokoknim okužbam:

Gripa

Zaradi občutljivosti dihalnih poti so bolniki s kronično obolelimi dihali bolj dovzetni za virus gripe, hkrati pa je tveganje za resnejše oblike okužbe večje. Okužba z gripo in nadaljnji zapleti lahko povzročijo tudi zoženje dihalnih poti in s tem dodatno oteženo dihanje. Priporočljivo je, da se bolniki proti virusu gripe cepijo vsako leto. Cepljenje nima negativnega vpliva na delovanje pljuč bolnikov z astmo ter stanje bolnikov s kronično obstruktivno pljučno boleznijo ter cistično fibrozo.

 

Pnevmokokne okužbe

Bolnikom s kronično boleznijo dihal se ob okužbi zdravstveno stanje poslabša. Okužba pogosto povzroči oteženo dihanje ter intenzivno izkašljevanje, v skrajnih primerih, ko pride do pomanjkanja kisika v krvi, pa mora bolnik okrevati v bolnici. Za bolnike s boleznimi dihal sicer veljajo splošna priporočila, ki veljajo za vse kronične bolnike, poleg tega pa stroka za bolnike, starejše od 60 let, priporoča tudi cepljenje proti herpes zostru, saj so raziskave pokazale, da je tveganje za razvoj okužbe večje pri bolnikih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se