Priporočena cepljenja za vse zdrave odrasle

Tudi zdravi odrasli brez kroničnih bolezenskih stanj se lahko (v določenih primerih pa celo moramo) proti nekaterim nalezljivim boleznim zaščitimo s cepljenjem, ne glede na poklic, ki ga opravljamo. Cepljenje odraslih lahko razdelimo v štiri kategorije, in sicer:

1. Osnovno cepljenje proti boleznim, proti katerim bi morali biti cepljeni v otroštvu

Danes z zaščito otrok proti številnim nevarnim nalezljivim boleznim v okviru nacionalnega programa cepljenja začnemo že v prvih mesecih življenja, a ni bilo vedno tako. Nekatera cepljenja smo uvedli že pred 2. svetovno vojno, nekatera pa šele v zadnjih desetletjih, zato so danes med odraslimi ljudmi zagotovo tudi takšni, ki niso bili cepljeni proti ošpicam, rdečkam, davici, tetanusu, otroški paralizi ali oslovskemu kašlju. Če cepiv proti tem boleznim doslej nismo prejeli, s cepljenjem ne bomo zaščitili le sebe, temveč tudi najranljivejše člane družbe – novorojenčke, starejše ter tiste, ki zaradi različnih zdravstvenih razlogov ne smejo biti cepljeni.

 

Ošpice

  • obvezno cepljenje za odrasle, ki so bili v stiku z bolnikom z ošpicami, pa doslej proti njim še niso bili cepljeni ali so bili cepljeni nepopolno;
  • priporočljivo cepljenje za vse, ki proti ošpicam niso bili cepljeni ali so bili cepljeni nepopolno. 

 

Preberite si več o cepljenju proti ošpicam.

 

Rdečke

  • priporočljivo cepljenje za ženske, ki načrtujejo nosečnost, pa proti rdečkam niso bile cepljene oziroma jih niso prebolele.

 

Preberite si več o cepljenju proti rdečkam.

 

Davica

  • obvezno cepljenje za tiste, ki proti davici niso bili cepljeni, so bili cepljeni nepopolno ali je od cepljenja minilo že več kot 10 let, pa hkrati potujejo na območja, kjer je bolezen še prisotna (Indija, Nigerija, Brazilija, Indonezija, Filipini, Bangladeš, Venezuela, Vietnam, Haiti, Južna Afrika, Jemen…).
  • priporočljivo cepljenje za tiste, ki proti davici niso bili cepljeni, so bili cepljeni nepopolno ali je od cepljenja minilo že več kot 10 let. 

 

Preberite si več o cepljenju proti davici.

 

Otroška paraliza

Svetovna zdravstvena organizacija vsem, ki za več kot 4 tedne potujejo na območja, kjer je nevarnost okužbe (Afganistan, Pakistan, Nigerija, Somalija, Indonezija, Papua Nova Gvineja, DR Kongo, Kenija, Niger ali Mozambik), priporoča, da pred odhodom dobijo obnovitveni odmerek cepiva, če v zadnjih 12 mesecih niso bili cepljeni proti tej bolezni. Seveda priporočilo o cepljenju velja tudi za tiste, ki doslej proti otroški paralizi sploh še niso bili cepljeni. 

Preberite si več o cepljenju proti otroški paralizi.

 

Tetanus

Cepljenje proti tetanusu je priporočljivo za vse, ki še niso bili cepljeni, so bili cepljeni nepopolno ali pa je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let. Še posebej to velja za popotnike, pri katerih obstaja tveganje za poškodbe, denimo pri alpinizmu ali trekingih.

Preberite si več o cepljenju proti tetanusu.

 

Oslovski kašelj

Oslovski kašelj v odrasli dobi je pogosto spregledana okužba. Nanj moramo pomisliti pri osebi z dolgotrajnim kašljem. Res je, da so zapleti veliko pogostejši pri majhnih otrocih, vendar so možni tudi pri odraslih. Vsi oboleli so tudi izredno kužni za okolico. Ker je bolezen lahko  smrtna za dojenčke in lahko poteka z zapleti pri kroničnih bolnikih, je cepljenje priporočljivo za:

  • vse, ki doslej še niso bili cepljeni,
  • vse, ki v odrasli dobi še niso prejeli obnovitvenega odmerka,
  • nosečnice ob vsaki nosečnosti (čim prej po 24. tednu), tudi če so pred nosečnostjo že bile cepljene. 

 

Preberite si več o cepljenju proti oslovskem kašlju.

 

2. Obnovitveno cepljenje proti boleznim, proti katerim smo bili cepljeni v otroštvu

V odrasli dobi je priporočljivo, da prejmemo naslednje obnovitvene odmerke:

  • enkrat v življenju obnovitveni odmerek cepiva proti oslovskemu kašlju,
  • obnovitveni odmerek cepiva proti davici in tetanusu vsakih deset let.

 

3. Prostovoljna priporočljiva cepljenja

Gripa IN COVID-19

Cepljenje proti covidu-19 in proti gripi je priporočljivo za vse, saj obe bolezni zaradi številnih bolniških odsotnosti predstavljata pomembno breme za družbo. S cepljenjem zdravi odrasli prevzamemo odgovornost, razbremenimo zdravstveni sistem in pomagamo zaščititi najranljivejše.

Prav zato je sta cepljenji proti covidu-19 in gripi še posebej pomembni za tiste odrasle, ki skrbijo za kroničnega bolnika ali pa želijo prispevati k zaščiti starejših članov družine. Za obe navedeni skupini sta namreč covid-19 in gripa lahko zelo hudi, celo smrtno nevarni bolezni. Gripa je lahko zelo nevarna tudi za majhne otroke in nosečnice, slednje imajo tudi večje možnosti za težji potek covida-19.

Podatki kažejo, da je bila smrtnost zaradi covida-19 leta 2020 pri nas 2,43 % (za primerjavo: smrtnost zaradi sezonske gripe je 0,1 %), leta 2021, ko smo že imeli na voljo cepiva, pa je smrtnost zaradi covida-19 znašala precej manj, in sicer 0,85 %.

Več informacij:

COVID-19: bolezen, cepiva, cepljenje

GRIPA: bolezen, cepiva, cepljenje

 

Klopni meningoencefalitis (KME)

KME je resna in izjemno boleča okužba centralnega živčnega sistema, za katero ne poznamo zdravila. Obolevnost v Sloveniji je med najvišjimi na svetu, delež cepljenih pa zelo nizek. Celotna Slovenija že 50 let velja za žarišče KME, ki lahko pusti trajne posledice, ki obrnejo življenje na glavo tako bolniku kot njegovim bližnjim. Približno 5 % bolnikom ostanejo trajne ohromitve, pri več kot tretjini bolnikov pa se razvije postencefalitični sindrom. Zato je cepljenje proti KME priporočljivo za vse prebivalce Slovenije. Za odrasle, ki v tekočem letu dopolnijo 49 let ter za zamudnike, ki so 49 let dopolnili leta 2019 ali kasneje, cepljenje krije obvezno zdravstveno zavarovanje.

Preberite si več o cepljenju proti KME.

 

Pasavec ali herpes zoster

Herpes zoster ali pasavec je izjemno boleča bolezen, ki lahko prizadene vse, ki so kdaj preboleli norice. Povzroča ga namreč isti virus, ki se po prebolelih noricah skriva v hrbtenjači in se lahko kasneje v življenju ponovno aktivira. Bolezen je pogostejša pri starejših od 60 let, zato je cepljenje priporočljivo predvsem zanje.

Preberite si več o cepljenju proti herpes zostru.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se