tetanus

Tetanus je silno boleča bolezen, za katero so značilni hudi mišični krči vsega telesa. Okužba s tetanusom je pri novorojenčkih skoraj vedno smrtna, sicer pa znaša do 25 %, v manj razvitih območjih celo do 60 %. Zato je cepljenje proti tetanusu izjemnega pomena.

Tetanus (tudi otrpni ali mrtvični krč) povzroča nevrotoksin (strup), ki ga izloča bakterija Clostridium tetani. Najdemo jo predvsem v gnojeni zemlji, ljudje pa se z njo okužimo preko globljih vbodnih ran, denimo, če stopimo na žebelj ali če se porežemo z vrtnim orodjem. A okužimo se lahko tudi preko žuljev in opeklin ali ranic, ki jih niti opazili nismo. Vzrok okužbe je lahko tudi uporaba nesterilnih materialov pri izvedbi pirsingov in vbrizgavanju drog. Tetanus se sicer ne prenaša s človeka na človeka, a proti njemu ne razvijemo imunosti, tudi če ga prebolimo.

Prvi simptomi tetanusa se običajno pojavijo od pet do deset dni po okužbi. Najpogosteje se najprej pojavi otrdelost čeljusti s krči v žvekalnih mišicah. Sledijo težave pri požiranju, krč glasilk in mišic sapnika, glavobol in zvišana telesna temperatura, refleksi so močno okrepljeni. Zaradi togosti obraznih mišic je bolnik videti, kot bi se smejal, in ima visoko dvignjene obrvi. Togost in krči postopoma zajamejo vse telo, ki se zato močno usloči, bolnik ne more odvajati urina in blata niti govoriti. Dihanje je oteženo, nato nastopi pomanjkanje kisika ali zadušitev. Pri tetanusu zaznavni del živčevja ni prizadet in bolnik je ves čas pri polni zavesti, zaradi česar je bolezen še strašnejša.

Ob porodu se lahko s tetanusom okužita porodnica in novorojenček. Pri novorojenčku se kot prvi znak okužbe pojavi odsotnost sesanja, kar se zgodi od 3 do 28 dni po rojstvu. Novorojenček ne pridobiva teže, njegovo telo otrdi. Pojavijo se krči, zaradi katerih lahko pride do zlomov hrbtenice in drugih kosti. 

Tetanus v vsakem primeru predstavlja nujno stanje, ki zahteva obravnavo v bolnišnici. Pomembno je hitro ukrepanje, še posebej, če bolnik proti tetanusu ni bil cepljen ali je preteklo že več kot deset let, odkar je prejel zadnji (obnovitveni) odmerek cepiva. Ob poškodbi, pri kateri bi lahko prišlo do okužbe s tetanusom, se zato čim prej odpravimo na urgenco, kjer bodo rano ustrezno očistili in poskrbeli, da glede na naš cepilni status prejmemo ustrezna zdravila in cepiva. Če je do okužbe s tetanusom že prišlo, bolnika čaka naporno, a pogosto neuspešno zdravljenje, saj približno četrtina vseh okuženih umre. Zato je cepljenje proti tetanusu izjemnega pomena in je v Sloveniji vključeno v obvezni program cepljenja, ki ga krije zdravstveno zavarovanje in s katerim pred boleznijo zaščitimo že majhne otroke v prvem letu starosti.

ZA KOGA JE CEPLJENJE PRIPOROČLJIVO IN KAKO SE IZVAJA

Otroci

Cepljenje proti tetanusu je del rednega programa cepljenj v Sloveniji. Osnovno cepljenje se za otroke, rojene od oktobra 2019 dalje, izvaja z mešanim 6-valentnim cepivom, ki otroke zaščiti pred šestimi boleznimi:

 • davico,
 • tetanusom,
 • oslovskim kašljem,
 • otroško paralizo,
 • hemofilusom influence B (HiB) in
 • hepatitisom B.

 

Otroci, rojeni od oktobra 2019 dalje, prejmejo:

 • 1. odmerek pri 3. mesecih,
 • 2. odmerek pri 5. mesecih, 
 • 3. odmerek med 11. in 18. mesecem, 
 • obnovitveni (4.) odmerek zaščite pred davico, tetanusom in oslovskim kašljem s 3-valentnim cepivom ob sistematskem pregledu v 2. razredu, 
 • obnovitveni (5.) odmerek zaščite pred davico, tetanusom in oslovskim kašljem s 3-valentnim cepivom med 16. in 18. letom.

 

Otroci, rojeni do konca septembra 2019:

Ti otroci so do 24. meseca starosti prejeli štiri odmerke 5-valentnega cepiva proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, HIB in otroški paralizi in bodo v prihodnje prejeli še: 

 • obnovitveni (5.) odmerek zaščite pred davico, tetanusom in oslovskim kašljem s 3-valentnim cepivom ob sistematskem pregledu v 2. razredu,
 • obnovitveni (6.) odmerek zaščite pred davico, tetanusom in oslovskim kašljem s 3-valentnim cepivom med 16. in 18. letom.

 

Ker 5-valentno cepivo ne vsebuje komponente proti hepatitisu B, bodo ti otroci proti tej bolezni cepljeni s samostojnim cepivom po naslednji shemi:

 • 1. odmerek ob sistematskem pregledu za vstop v 1. razred,
 • 2. odmerek mesec dni po prvem, 
 • 3. odmerek ob sistematskem pregledu v 2. razredu (najmanj 6 mesecev po prvem odmerku).

 

Otroci, ki niso bili popolno cepljeni (niso prejeli vseh štirih odmerkov 5-valentnega cepiva proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, HIB in otroški paralizi), potrebujejo posvet s pediatrom glede nadaljnjih odmerkov cepljenja. Pri nas 5-valentnega cepiva namreč ni več na voljo in ga je v celoti zamenjalo 6-valentno cepivo.

 

Cepljenje otrok proti tetanusu je obvezno in vse odmerke cepiva za otroke krije obvezno zdravstveno zavarovanje.

Natančen razpored cepljenj za otroke si lahko ogledate v rubriki Koledar splošnih obveznih in priporočenih cepljenj.

Zamudniki

Otroci, ki v predšolski dobi še niso bili cepljeni proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju ali nimajo dokumentacije o cepljenju, prejmejo cepivo ob sistematskem pregledu v 3. razredu osnovne šole. Če zamudijo tudi to cepljenje, bodo cepivo prejeli ob sistematskem pregledu v srednji šoli.

Vsi zamudniki prejmejo tri odmerke, in sicer:

 • prvi odmerek s 3-valentnim mešanim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju,
 • drugi odmerek mesec dni po prvem z mešanim cepivom proti davici in tetanusu,
 • in tretji odmerek šest mesecev po prvem z mešanim cepivom proti davici in tetanusu.

 

Pojasnilo: Pri zamudnikih se obvezni cepljenji proti otroški paralizi in hepatitisu B opravita s samostojnima cepivoma. Cepljenje proti hemofilusu influence B (HiB) za zamudnike ni obvezno, a se lahko opravi s samostojnim cepivom.

Cepljenje za zamudnike do 26. leta krije zdravstveno zavarovanje.

 

Odrasli

Cepljenje proti tetanusu je priporočljivo tudi za odrasle, ki:

 • sploh še niso bili cepljeni proti tetanusu ali
 • so bili cepljeni nepopolno ali
 • o cepljenju nimajo ustrezne dokumentacije ali
 • so popolno cepljenje oziroma zadnji obnovitveni odmerek prejeli pred več kot desetimi leti.

 

Še posebej to velja za popotnike, pri katerih obstaja tveganje za poškodbe, denimo pri alpinizmu ali trekingih.

Vsa priporočljiva cepljenja za odrasle zavarovane osebe z monovalentnim cepivom proti tetanusu ali 2-valentnim cepivom proti davici in tetanusu krije zdravstveno zavarovanje. Cepljenje s 3-valentnim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju je samoplačniško.

Proti tetanusu pa se morajo v vseh zgoraj naštetih primerih cepiti tisti, ki so lahko pri delu izpostavljeni bakteriji tetanusa, denimo kmetje, vrtnarji, terenski delavci, komunalni delavci in vojaki, kar določa izjava o varnosti z oceno tveganja njihovega delovnega mesta. Plačnik cepljenja v tem primeru je delodajalec.

Potek cepljenja proti tetanusu pri odraslih

Proti tetanusu nezaščitene odrasle cepimo z ustreznim številom odmerkov glede na cepilni status osebe:

 • Osnovno cepljenje pri odraslih, ki sploh še niso bili cepljeni, se izvede z dvema odmerkoma 2-valentnega mešanega cepiva proti davici in tetanusu (krije zdravstveno zavarovanje) ter enim odmerkom 3-valentnega mešanega cepiva proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju (samoplačniško). Osnovno cepljenje se lahko izvede tudi s tremi odmerki samostojnega cepiva proti tetanusu (krije zdravstveno zavarovanje).
 • Obnovitveno cepljenje se izvede vsakih deset let z enim odmerkom cepiva proti tetanusu ali mešanega 2-valentnega cepiva proti davici in tetanusu (krije zdravstveno zavarovanje). Vsaj enkrat v odrasli dobi je priporočljivo, da se obnovitveno cepljenje opravi s 3-valentnim mešanim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju (samoplačniško).

 

Zaščita ob poškodbi

Ob poškodbi, ki bi lahko vodila v okužbo s tetanusom, je postopek zaščite odvisen od tega, ali je poškodovanec že bil cepljen proti tetanusu, koliko odmerkov je dotlej prejel in kdaj je prejel zadnjega. Zaščita se glede na njegov cepilni status izvede z ustreznim številom odmerkov cepiva proti tetanusu ter po potrebi z odmerkom humanega imunoglobulina proti tetanusu, ki nevtralizira strup, ki ga izloča bakterija Clostridium tetani. Humani imunoglobulin prejmejo samo tisti, ki imajo večjo rano in so prejeli manj kot tri odmerke cepiva proti tetanusu oziroma je njihov cepilni status neznan.

PREGLED DOSTOPNIH CEPIV V SLOVENIJI
IME Vrsta Ščiti proti boleznim: Uporabljamo ga za:

Tetagam P

Specifični humani imunoglobulin

tetanus

Pri za okužbo s tetanusom nevarni poškodbi pri tistih, ki sploh niso bili ali niso bili popolno cepljeni proti tetanusu.

Tetavax 40

monovalentno

tetanus

Obnovitveni odmerek (vsakih 10 let).

Imovax dT Adult

2-valentno

mešano cepivo proti davici in tetanusu

Osnovno cepljenje in obnovitveni odmerki za odrasle.*

ADACEL

3-valentno

mešano cepivo proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju (acelularno)

Obnovitveni odmerek za redno cepljenje otroke v 3. razredu OŠ, obnovitveni odmerek za odrasle.

HEXACIMA

6-valentno

mešano cepivo proti davici, hemofilusu influence tipa B, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tetanusu in hepatitisu B

Osnovno cepljenje dojenčkov.

 

* V skladu z nacionalnimi priporočili se cepivo lahko uporabi izven registracijskih okvirjev proizvajalcev tudi za cepljenje otrok in mladostnikov, mlajših od 18 let.

 

UČINKOVITOST IN LASTNOSTI CEPIVA

V Sloveniji smo pričeli s cepljenjem proti tetanusu leta 1951. Pojavnost bolezni se je posledično močno znižala. Pri nas zbolevajo predvsem starejše necepljene osebe.

Nedavno (jeseni 2016) je v Sloveniji za tetanusom zbolel otrok, ki ni bil cepljen. Pred tem pri nas pri otrocih nismo imeli tetanusa več kot 20 let, medtem ko imamo po nekaj primerov letno pri starejših osebah, ki še niso bile vključene v sistematično cepljenje proti tej resni bolezni.

Cepljenje proti tetanusu je torej izjemno učinkovito. Deluje tako, da telesu pomaga ustvariti lastno zaščito (protitelesa). Vsa cepiva proti tetanusu vsebujejo tetanusni toksoid, torej deaktiviran toksin, zato cepivo proti tetanusu ne more povzročiti te bolezni.

KDO SE NE SME CEPITI, NEŽELENI UČINKI

Kdo se ne sme cepiti?

Proti tetanusu se ne smejo cepiti tisti, ki so:

 • kdaj imeli hudo alergično reakcijo na sestavine cepiva ali se zanje ve, da so alergični na katero od sestavin cepiva;
 • po predhodnem odmerku istega cepiva imeli resen neželen učinek;
 • imeli težave z živčevjem ali okvaro možganov (encefalopatijo) v prvih 7 dneh po prejemu predhodnega odmerka mešanega cepiva, ki vsebuje komponento proti oslovskemu kašlju. Program cepljenja proti tetanusu se lahko izpelje do konca s cepivom, ki ne vsebuje komponente proti oslovskemu kašlju.
 • po prejemu predhodnega odmerka istega cepiva imeli prehodno znižano število krvnih ploščic (trombocitov).

 

Cepljenje proti tetanusu je treba do ozdravitve odložiti pri tistih, ki imajo hujšo okužbo z zvišano telesno temperaturo nad 38 stopinj Celzija.

 

Neželeni učinki

Kot pri vseh drugih cepljenjih se lahko tudi po cepljenju proti tetanusu pojavijo neželeni učinki, ki pa so običajno blagi in prehodni. Neželeni učinki se tudi nekoliko razlikujejo med posameznimi cepivi, ki so na voljo pri nas. Zato je za popoln seznam neželenih učinkov priporočljivo pogledati navodila za uporabo za vsako posamezno cepivo. To lahko storite s klikom na ime cepiva v preglednici pri nas dostopnih cepiv proti tetanusu. Najpogostejši neželeni učinki pa so:

 • bolečina, rdečina in oteklina na mestu cepljenja,
 • izguba apetita, slabost, bruhanje,
 • razdražljivost, zaspanost, utrujenost,
 • zvišana telesna temperatura (38 stopinj Celzija in več),
 • neobičajen in dolgo trajajoč jok pri dojenčkih,
 • glavobol in splošno slabo počutje,
 • okorelost, bolečine v mišicah in sklepih.

 

Poročila o vseh zabeležnih neželenih učinkih vseh cepljenj pri nas so dostopna na spletni strani NIJZ.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se