Priprava na nosečnost

V času priprave na nosečnost je priporočljivo, da se bodoča mamica še pred zanositvijo cepi proti nekaterim nalezljivim boleznim, saj lahko v primeru okužbe med nosečnostjo te povzročijo hude zaplete, okvare pri razvoju otroka ali splav. Poleg tega je cepljenje proti nekaterim nalezljivim boleznim med nosečnostjo lahko nevarno. Zato je priporočljivo, da ženske v času načrtovanja nosečnosti pri svojem zdravniku preverijo, ali jim manjkajo katera od pomembnih cepljenj (denimo rdečke) ter katere bolezni so že prebolele in so nanje zato imune (denimo norice).

Ker materina protitelesa med nosečnostjo preidejo tudi na otročka, lahko mamica s cepljenjem že pred zanositvijo zaščiti svojega otroka v času nosečnosti ter v prvih mesecih po porodu, preden je dovolj star, da je cepljen. V času načrtovanja nosečnosti so priporočljiva naslednja cepljenja:

Norice

Če ženska, ki načrtuje nosečnost, ni prebolela noric ali proti njim ni bila cepljena, je zelo priporočljivo, da se proti noricam zaščiti s cepljenjem. Z boleznijo bo kot mama preko svojih otrok skoraj zagotovo prišla v stik, saj norice v Sloveniji v otroškem obdobju preboli večina ljudi. Bolezen je zelo nalezljiva (ob stiku z okuženim zboli kar 90 % za okužbo dovzetnih ljudi) in ima pri odraslih običajno hujši potek. Za bolezen je značilen pojav mehurčkov in povišana temperatura, virus pa ostane v organizmu in se lahko kasneje v življenju izrazi kot herpes zoster, ki lahko povzroča hude bolečine. Ženska se mora proti noricam cepiti, preden zanosi, saj je cepivo živo (vsebuje oslabljen virus bolezni), zato se ne sme cepiti med nosečnostjo. Ženska, ki prejme cepivo proti noricam, vsaj en mesec za tem ne sme zanositi. Cepljenje proti noricam za zdrave odrasle je samoplačniško.

Preberite več o cepljenju proti noricam.

 

Rdečke

Če ženska, ki načrtuje nosečnost, v otroštvu ni bila cepljena proti rdečkam, se mora proti tej bolezni cepiti pred zanositvijo, saj lahko okužba povzroči hude okvare pri razvoju otroka in celo splav. Za bolezen so sicer značilni povišana temperatura, vnetje bezgavk in izpuščaj, kadar pa pride do prenosa bolezni na plod (kongenitalni sindrom rubele), pa lahko okužba povzroči hude zaplete, ki pogosto vodijo v smrt. Ker samostojnega cepiva proti rdečkam ni, bodoča mati prejme cepivo proti rdečkam, ošpicam in mumpsu. Cepivo je živo (vsebuje oslabljene viruse bolezni), zato vsaj en mesec po cepljenju ne sme zanositi. Cepljenje proti rdečkam je za zdrave odrasle samoplačniško.

Preberite več o cepljenju proti rdečkam.

 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se