Rak

Različne bolezni raka spremlja oslabelost imunskega sistema, ki je tudi posledica zdravljenja, saj kemoterapija vpliva na število belih krvničk, ki preprečujejo razvoj okužb. Zato je za bolnike z rakom še posebej pomembno, da so proti nalezljivim boleznim ustrezno zaščiteni, saj je potek bolezni lahko daljši, možnost zapletov pa večja.

Za bolnike z rakom veljajo splošna priporočila o cepljenju, ki veljajo za vse kronične bolnike, zaradi postopka zdravljenja pa se lahko zmanjša učinkovitost cepiv, ki so jih bolniki prejeli kdaj prej v življenju. Zato je morajo morda ponovno prejeti cepivo proti boleznim, kot so tetanus, oslovski kašelj in davica, proti katerim smo sicer cepljeni že v otroštvu. 

Bolniki z rakom v procesu kemoterapije, ki povzroči slabše delovanje imunskega sistema, pa se ne smejo cepiti z živimi (oslabljenimi) cepivi proti:

  • ošpicam, rdečkam in mumpsu,
  • noricam ter
  • herpes zostru.

 

Tem cepljenjem se morajo izogibati ves čas trajanja kemoterapije in še pol leta za tem, bolniki na kemoterapiji pa morajo biti previdni tudi pri stikih z dojenčki, ki so prejeli oralno cepivo proti rotavirozi. Previdnost velja predvsem pri menjanju pleničk. Stiku z blatom proti rotavirozi cepljenega otroka se je treba izogibati vsaj dva tedna od prejema cepiva.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se