Pomen cepljenja starostnikov

Življenjska doba se je povsod po svetu, tudi pri nas, močno podaljšala, kar predstavlja eno najpomembnejših družbenih sprememb, s katerimi se soočamo danes in se bomo soočali v prihodnje. Starost namreč s seboj prinese različne tegobe, ki lahko človeka, njegove bližnje ter družbo in zdravstveni sistem močno obremenijo. Eno od pomembnih področij, kjer lahko težave učinkovito preprečimo ali vsaj krepko omilimo, so nalezljive bolezni, proti katerim se lahko tudi v visoki starosti zaščitimo s cepljenjem. Osveščenost o tem je pri nas žal nizka, zato je nizka tudi precepljenost starostnikov v Sloveniji, saj se o cepljenju pogovarjamo večinoma v povezavi z otroki, čeprav ga tudi starostniki nujno potrebujejo.

Pomembno je vedeti, da imajo starostniki večinoma šibkejši imunski sistem kot mladi ljudje. Zato lahko nekatere bolezni, ki jih v mladosti in odrasli dobi prebolimo brez večjih težav, starejšega človeka za več dni, tednov, celo mesecev priklenejo na posteljo, ga spravijo v bolnišnico ali pa so zanj povsem brez potrebe celo usodne. Tako je izjemnega pomena, da v starosti več pozornosti namenimo preventivnim ukrepom, da do bolezni sploh ne pride. Cepljenje je učinkovit ukrep, s katerim lahko določene bolezni preprečimo ali pa vsaj omilimo njihov potek.

Opozoriti pa velja, da se moramo za resnično učinkovito zaščito starostnikov proti tem boleznim cepiti tudi vsi tisti, ki z njimi vsakodnevno prihajamo v stik. Slednje je še posebej pomembno v luči dejstva, da je zaradi starostnih sprememb imunskega sistema učinkovitost cepljenja pri starejših manjša, zaščita, ki jo cepljenje nudi, pa pri starejših tudi hitreje upade. Ta pojav imenujemo imunosenescenca. A kljub temu cepiva tudi pri starostnikih rešujejo življenja ter močno prispevajo k višji kakovosti življenja v poznih letih.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se