junij 2021

Ponovno varno na pot

Izkušeni popotniki dobro vedo, da je za obisk marsikatere države tega sveta treba poskrbeti za zaščito pred nekaterimi boleznimi s cepljenjem, včasih celo obvezno. Ob potovanjih je treba obvezno cepljenost proti rumeni mrzlici, meningokoknem meningitisu in davici dokazovati z mednarodno rumeno cepilno knjižico, ki velja kot nekakšen cepilni potni list. Tako bi lahko poimenovali tudi EU Digitalno COVID potrdilo (EU DCP), a z eno pomembno razliko – cepljenje proti covidu-19 in potrdilo EU DCP nista pogoj za potovanja znotraj Evropske unije, saj je možnost prostega gibanja ena temeljnih pravic v EU. To pomeni, da lahko v države EU potujemo tudi z drugimi oblikami potrdil o prebolevnosti, testiranju in cepljenju. A ob tem moramo pred potovanjem obvezno preveriti, katere oblike potrdil za Slovenke in Slovence veljajo v državi, v katero bomo potovali. To lahko storimo na spletnih straneh naših veleposlaništev ali na spletni strani Reopen Europa.

 

OBLIKE POTRDIL

Cepilni kartonček dobimo ob cepljenju proti covidu-19, v času priprave tega prispevka (julij 2021) velja za vstop na Hrvaško, Madžarsko in v Srbijo. Če imamo ob cepljenju s seboj mednarodno rumeno cepilno knjižico, nam cepljenje lahko vpišejo tudi vanjo. Potrdilo EU DCP, s katerim poleg cepljenja lahko dokazujemo tudi prebolelost ali rezultat testiranja, pa lahko dobimo na različne načine v papirnati ali digitalni obliki:

Papirnata oblika

 • Papirnato potrdilo so po pošti na dom prejeli vsi, ki so do 30. 6. 2021 prejeli vsaj en odmerek cepiva, ali tedaj imeli veljaven status prebolevnika, ki velja 180 dni.
 • Od 1. julija 2021 dalje papirnato potrdilo brezplačno dobimo ob cepljenju, testiranju ali pri osebnem zdravniku.
 • Papirnato potrdilo si lahko natisnemo tudi sami na portalu zVem. Za to potrebujemo digitalno identiteto (kvalificirano digitalno potrdilo SIGEN-CA, SIGOV-CA, Posta@CA, AC NLB, Halcom CA in/ali mobilno identiteto smsPASS).
 • Na voljo je tudi v nekaterih lekarnah, kjer je za natisnjeno potrdilo treba plačati 2 evra. Farmacevtu morate posredovati številko zdravstvenega zavarovanja ali davčno številko ali EMŠO. Ta možnost je namenjena tistim, ki so papirnato potrdilo izgubili ali pozabili vzeti ob cepljenju ali testiranju in si ga sami ne morejo natisniti. Seveda pa se lahko tudi vrnejo na mesto testiranja ali cepljenja in potrdilo brezplačno ponovno prevzamejo tam.

 

Digitalna oblika

Na voljo je tudi aplikacija za shranjevanje potrdila EU DCP v digitalni obliki na telefonu. Do potrdila v digitalni obliki bomo s telefonom dostopali kot prijavljeni uporabniki zVEM ali pa si bomo QR kodo poskenirali in imeli svojo »digitalno denarnico« vedno pri roki. Aplikacija je na voljo le za uporabnike Android (od verzije 8.0 naprej), več informacij in povezavo do aplikacije najdete na spletni strani NIJZ.

 

Potrdila EU DCP v Sloveniji izdaja NIJZ. Potrdilo se izdaja samo za covid-19 in ne vsebuje nobenih drugih osebnih zdravstvenih podatkov. Poleg podatkov o prejetem cepivu, opravljenem testu ali prebolelosti bolezni so v potrdilu zapisani samo še nujni osebni podatki (ime in priimek, datum rojstva), datum izdaje potrdila in edinstvena oznaka potrdila. Potrdilo vključuje tudi QR kodo, ki vsebuje naštete informacije v digitalni obliki, in digitalni žig, ki dokazuje pristnost potrdila in ščiti pred ponarejanjem. Beseda "digitalno" v imenu enotnega potrdila se torej nanaša le na to, da lahko policisti na mejah potrdilo digitalno preverijo, in ne ne to, da bi obstajalo samo v digitalni obliki. Ko potujemo, lahko obmejni organi le preverijo veljavnost in pristnost potrdila, medtem ko podatkov v potrdilu ne prenašajo v svoje sisteme in jih ne hranijo. Tako vsi zdravstveni podatki, ki jih potrdilo vključuje, ostajajo v pristojnosti države, ki je EU DCP izdala, v našem primeru Slovenije.

EU DCP je torej enotno evropsko potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju, ki je veljavno v vseh državah članicah EU, poleg njih pa še v Lihtenštajnu, Švici, na Islandiji in Norveškem. Zasnovali so ga prav z mislijo na to, da bodo prosto gibanje in potovanja znotraj EU v času covida-19 potekala varneje, hitreje in bolj sproščeno. Kjub enotnemu potrdilu pa države same določajo, pod kakšnimi pogoji lahko ljudje potujemo vanje in pod kakšnimi pogoji se lahko vračamo domov. Tako se lahko tudi glede cepljenja pogoji razlikujejo, denimo glede števila prejetih odmerkov in časa, ki je pretekel od zadnjega odmerka. Aktualne informacije o vstopnih pogojih za pripravo potovalnega narčta so za vse države EU na voljo na spletni strani Reopen Europa.


Ključne značilnosti potrdila EU DCP

 • digitalna in/ali papirna oblika 
 • opremljeno s kodo QR
 • brezplačno
 • v jeziku države članice in v angleščini
 • varno
 • podatki se z njega ne prenašajo v sisteme drugih držav
 • veljavno v vseh državah EU
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se