OTROCI IN CEPLJENJE PROTI COVIDU-19

Vsi doslej dostopni podatki o cepljenju otrok proti covidu-19 kažejo, da je cepljenje varno, učinkovito in v veliki večini povzroča le blage in prehodne neželene učinke. Zavedamo pa se, da starši potrebujejo verodostojne in zanesljive informacije, da se lažje odločijo o cepljenju svojega otroka. Zato smo pripravili temeljite odgovore na vrsto vprašanj in skrbi, s katerimi se v povezavi s cepljenjem proti covidu-19 soočajo starši.

Naj dodamo, da smo pediatri cepili tudi svoje otroke. Združenje za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu je jeseni 2021 opravilo spletno anketo med pediatri. Pokazala je, da je svoje otroke, stare med 12 in 18 let, za katere je bilo cepivo v času izvedbe ankete že na voljo, cepilo 76,7 % pediatrov. Da jih bodo cepili, je napovedalo 8,9 % pediatrov, dobri štirje odstotki pa so bili tedaj še neodločeni.

ZAKAJ CEPITI OTROKE PROTI COVIDU-19

Cepljenje otrok (in odraslih) proti covidu-19 je v prvi vrsti potrebno zato, ker zmanjšuje število okužb in število resno bolnih. S tem je otrokom omogočeno nemoteno šolanje in življenje.

Čeprav okužba z novim koronavirusom pri večini otrok mine brez težav, je covid-19 tudi za otroke in mladostnike lahko zelo nevarna bolezen. V ZDA se je zavihtela na 10. mesto lestvice najpogostejših vzrokov smrti otrok, do januarja 2023 jih je umrlo več kot 1600. Tudi stopnje hospitalizacije so bile v ZDA desetkrat višje med necepljenimi kot pa med cepljenimi mladostniki.

V Sloveniji je bolnišnično oskrbo samo na Infekcijski kliniki v Ljubljani zaradi covida-19 potrebovalo več kot 170 otrok, med njimi tudi novorojenček. Poleg tega je bilo na pediatričnih oddelkih do februarja 2022 zdravljenih tudi 73 otrok, ki so po prebolelem covidu-19 dobili večorganski vnetni sindrom (MIS-c).

Slednji predstavlja enega najnevarnejših zapletov, ki jih s cepljenjem lahko preprečimo. Večorganski vnetni sindrom (MIS-c) je življenjsko ogrožajoča bolezen z okvaro krvnih žil, srca in sistemskim vnetjem, ki zahteva intenzivno bolnišnično oskrbo. Nastopi od dva do šest tednov po okužbi, lahko tudi pri otrocih, ki so covid-19 preboleli brez simptomov (asimptomatsko). Zanimivo je, da se pojavlja pri otrocih, ki so bili pred okužbo z novim koronavirusom povsem zdravi in niso imeli pridruženih bolezni. To je pokazala tudi raziskava, v katero so vključili skoraj tisoč otrok. MIS-c se po preboleli koronavirusni bolezni nekoliko pogosteje pojavlja pri dečkih, edini dejavnik večjega tveganja za MIS-c pa je debelost.

Tudi v Sloveniji je po ocenah imunologov MIS-c postal najpogostejša sistemska vnetna imunsko posredovana bolezen pri otrocih. Po doslej znanih podatkih se pojavi samo po okužbi z živim virusom, torej bi večino primerov lahko uspešno preprečili s cepljenjem.

Dobro je tudi vedeti, da je verjetnost nastanka resnih neželenih učinkov pri otrocih izjemno majhna, mnogo manjša od najresnejših učinkov okužbe z novim koronavirusom. S pediatričnim cepivom Comirnaty 10 smo pri nas do konca leta  2022 opravili 5.121 cepljenj in zabeležili 5 neželenih učinkov. Vsi so bili blagi in prehodni - spremembe na mestu cepljenja (bolečina, rdečina in oteklina na mestu vboda) in splošno slabo počutje (povišana telesna temperatura, slabost in prebavne težave)

Pri najstnikih so ob cepljenju proti covidu-19 opazili zelo redek pojav prehodnega miokarditisa, vendar je tudi slednji ob okužbi z novim koronavirusom klinično težji in mnogo pogostejši. Podrobno o tem pišemo v razdelku o neželenih učinkih cepljenja proti covidu-19 pri otrocih.

 

ŽELIM CEPITI OTROKA

Katera cepiva proti covidu-19 so na voljo za otroke?

V Evropi in s tem tudi v Sloveniji so za otroke na voljo naslednja cepiva:

 • cepivo Comirnaty 10 (5-11 let, mRNA, Pfizer/BionTech), prejeti je treba dva odmerka v razmaku 21 dni,
 • cepivo Comirnaty 3 (6 mesecev-4 leta, mRNA, Pfizer/BionTech), prejeti je treba tri odmerke (drugega 3 tedne po prvem in tretjega 8 tednov po drugem),
 • cepivo Spikevax (6 let +, mRNA, Moderna), prejeti je treba dva odmerka (od 6-11 let dva polovična odmerka) v razmaku 28 dni.

 

Mladostniki od 12. do 17. leta se lahko cepijo enako kot odrasli, torej z dvema odmerkoma cepiva Comirnaty 30 z razmakom 21 dni ali z dvema odmerkoma cepiva Spikevax (Moderna) z razmakom 28 dni ali z dvema odmerkoma cepiva Nuvaxovid z razmakom 21 dni.

Pri otroku, ki je med prvim in drugim odmerkom cepljenja proti covidu-19 dopolnil 12 let, se za cepljenje z drugim odmerkom lahko uporabi enako cepivo, kot za prvi odmerek.

 

Ali se morajo otroci cepiti tudi s poživitvenim odmerkom? Se lahko otroci cepijo s prilagojenimi cepivi proti omikronu in različicam BA.4 in BA.5?

S prvim poživitvenim odmerkom se lahko cepijo vsi mladostniki od 12. leta, še posebej ga priporočamo mladostnikom s kroničnimi boleznimi. Med osnovnim cepljenjem in prvim poživitvenim odmerkom morajo miniti vsaj 3 meseci. 

Za poživitveni odmerek pri mladostnikih od 12. do 17. leta se prednostno uporabijo prilagojena cepiva, ki ščitijo pred izvorno različico virusa in omikronom BA.1 ali BA.4 in BA.5. To so:

 • Comirnaty Original/Omicron BA.4 in BA.5 (Pfizer/ BioNTech),
 • Comirnaty Original/Omicron BA.1 (Pfizer/BioNTech) in
 • Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 (Moderna).

 

Na voljo je tudi prilagojeno cepivo za mlajše otroke, in sicer Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 (5/5 mikrogramov), ki se lahko uporabi pri otrocih od 5. do 11. leta. 

 

Kje se lahko dogovorim za cepljenje otroka, kaj potrebujem in kje cepljenje poteka? 

Naročanje
Za cepljenje otrok je naročanje obvezno. Naročilo lahko izvede vaš pediater ali pa otroka za cepljenje naročite sami na portalu zVem ali v cepilnem centru v vaši bližini. Za naročanje potrebujete zdravstveno izkaznico otroka in otrokov EMŠO.

Izvedba cepljenja
Cepljenje otrok izvajajo cepilni centri. Za izvedbo cepljenja mlajših od 15 let je potrebna privolitev staršev, zato je pri cepljenju potrebno spremstvo staršev oziroma skrbnikov ali njihova pisna privolitev. Priporočljivo je, da imate s seboj tudi rumeno cepilno knjižico otroka. Otroci cepivo prejmejo v mišico na nadlahti.
Pri najstnikih je pri vseh cepljenjih precej pogost pojav tako imenovana sinkopa. Po domače to pomeni, da otrok zleze skupaj. Pojav ni nevaren, razen zaradi možnosti udarca ob padcu, in je psihičnega izvora, torej strahu pred cepljenjem oziroma injekcijsko iglo.

Po cepljenju
Po cepljenju je treba počakati 15 minut, da lahko zdravstveno osebje pravočasno ukrepa, če se pojavi alergijska reakcija. Izvajalec cepljenje vpiše v rumeno cepilno knjižico in izda potrdilo o cepljenju s QR kodo.
Priporočamo, da na dan cepljenja otrok počiva in ne hodi na športne treninge.

Kdaj se otroci ne smejo cepiti proti covidu-19?

Pediatri priporočamo, da so otroci ob cepljenju povsem zdravi. To pomeni, da ne smejo imeti akutne okužbe, vročine ali prebavnih težav.

Cepiti se ne smejo tudi tisti, ki so že kdaj prej imeli anafilaktično reakcijo na katero od sestavin cepiva. Zaradi novih tehnologij, ki so jih uporabili pri razvoju mRNA cepiv proti covidu-19, ki jih lahko prejmejo tudi otroci, imajo ta cepiva malo oziroma manj sestavin, kot klasična cepiva. Možen alergen je polietilen glikol (PEG). Alergije nanj so sicer redke in ljudem običajno znane, saj je pogost v kozmetičnih in medicinskih izdelkih.

Nobeno od doslej dosegljivih cepiv proti covidu-19 ne vsebuje jajčnih beljakovin, ki so sicer v cepivih običajno vir alergijskih reakcij.

Ali lahko cepljenje proti covidu-19 opravimo hkrati s cepljenjem proti drugim boleznim?

Da, cepljenje proti covidu-19 lahko opravite sočasno ali s kakršnimkoli presledkom do drugih cepiv.

Koliko časa po prebolelem covidu-19 lahko cepim otroka?

S cepljenjem je treba počakati vsaj tri do šest mesecev.

Ali je za cepljenje otroka proti covidu-19 potrebna privolitev strašev?

Da, velja enako, kot pri drugih cepljenjih. Za mlajše od 15 let je potrebna privolitev staršev, zato je pri cepljenju potrebno spremstvo staršev oziroma skrbnikov ali njihova pisna privolitev. Za mladostnike, starejše od 15 let, privolitev staršev ni potrebna.

Ali otroci prejmejo enako dozo cepiva kot odrasli?

Odvisno od starosti. Otroci, starejši od 12 let, prejmejo enako cepivo kot odrasli, torej Comirnaty 30 (30 μg), Nuvaxovid  ali poln odmerek (100 μg) cepiva Spikevax. Otroci od 5. do 11. leta prejmejo pediatrično cepivo Comirnaty 10 (10 μg), polovični odmerek (50 μg) cepiva Spikevax pa lahko prejmejo otroci od 6. do 11. leta. Otroci od 6. meseca do 4. leta prejmejo cepivo Comirnaty 3 (3 μg).

MOJ OTROK IMA KRONIČNO BOLEZEN

Kako poteka cepljenje za otroke, ki spadajo med posebej ranljive kronične bolnike?

Cepljenje proti covidu-19 je še posebej priporočljivo za otroke s kroničnimi boleznimi. Ti imajo lahko zaradi bolezni same ali zaradi njenega zdravljenja oslabljen imunski sistem, zato je pri njih odziv na osnovno cepljenje lahko šibkejši. Zanje je poleg osnovnega cepljenja z dvemi odmerki priporočljiv še dodatni odmerek (NI enako kot poživitveni) za spodbuditev močnejšega imunskega odziva na cepljenje.

Dodatni odmerek prejmejo najmanj štiri tedne po zaključenem osnovnem cepljenju, za dodatni odmerek se uporabi:

 • Comirnaty 30 (Pfizer/BioNTech) – poln odmerek za starejše od 12. let
 • Comirnaty 10 (Pfizer/BioNTech) – poln odmerek za otroke od 5. do 11. leta
 • Spikevax (Moderna) – poln odmerek za starejše od 12. let
 • Spikevax (Moderna) – polovični odmerek za otroke do 6. do 11. leta

 

Za mladostnike s kroničnimi boleznimi, stare od 12 do 17 let, je priporočljiv tudi poživitveni odmerek cepiva, glede katerega se je najbolje posvetovati z zdravnikom specialistom, ki zdravi otroka.

Katere kronične bolezni pomenijo največje tveganje za hujši potek covida-19 pri otrocih?

Največje tveganje za hospitalizacijo in hujši potek bolezni imajo otroci z naslednjimi kroničnimi boleznimi in stanji (od najbolj do najmanj tveganega):

 • diabetes tipa 1,
 • debelost,
 • prirojene kardiovaskularne anomalije,
 • epilepsija.

 

Večje tveganje za hospitalizacijo in težji potek bolezni imajo tudi otroci s travmatskimi in stresnimi motnjami, nevrološkimi razvojnimi motnjami, diabetesom tipa 2, depresivnimi motnjami, arterijsko hipertenzijo, anksioznostjo, astmo... Za težji potek bolezni imajo povečano tveganje tudi otroci z motnjami spanja.

Podatki iz velike raziskave, ki je zajela 43.465 otrok in mladostnikov do 18. leta, so dostopni tukaj.

Na spletni strani Pediatrične klinike je objavljen tudi podroben seznam bolezni, zaradi katerih obolele otroke okužba z novim koronavirusom močneje prizadeva.

VARNOST IN NEŽELENI UČINKI PRI OTROCIH

Ali so cepiva proti covidu-19 za otroke dokazano varna in učinkovita?

Vsa cepiva so temeljito preizkušena, preden jih lahko začnemo uporabljati. Kljub strnjeni časovnici so cepiva prestala vse faze preizkušanja varnosti in učinkovitosti, spremljanje pa se nadaljuje tudi zdaj, ko so cepiva v splošni uporabi. Pravila za registracijo so za vsa cepiva enaka, podatki o varnosti in učinkovitosti cepiv proti covidu-19 pa enako verodostojni, kot za druga cepiva.

V kliničnih preizkušanjih vseh cepiv proti covidu-19 je sodelovalo več deset tisoč ljudi, med njimi tudi otroci in mladostniki. V nadaljevanju navajamo podatke za cepiva, ki so trenutno odobrena za uporabo pri otrocih in mladostnikih.

Učinkovitost in varnost cepiva Comirnaty 30 za mladostnike od 12. do 15. leta
V študijo učinkovitosti cepiva je bilo vključenih skoraj dva tisoč mladostnikov, dobra polovica jih je prejela cepivo, slaba polovica pa pacebo (injekcijo brez učinkovine). V prvi skupini, ki je štela 1.005 mladostnikov, nihče ni zbolel za covidom-19, med prejemniki placeba, ki je štela 978 mladostnikov, pa jih je zbolelo 16. Imunski odziv pri prejemnikih cepiva je bil podoben, kot pri mladih odraslih od 16. do 25. leta.

V analizo spremljanja dolgoročne varnosti je bilo vključenih 2.260 mladostnikov (1.131 Comirnaty in 1.129 placebo) starih od 12 do 15 let. Od tega so 1.559 mladostnikov (786 Comirnaty in 773 placebo) spremljali vsaj štiri mesece po drugem odmerku cepiva Comirnaty.

Najpogostejši neželeni učinki pri mladostnikih, starih od 12 do 15 let, ki so prejeli dva odmerka, so bili bolečina na mestu cepljenja, utrujenost in glavobol, bolečine v mišičah (mialgija), mrzlica, bolečine v sklepih (artralgija) in povišana telesna temperatura (pireksija).

Učinkovitost in varnost cepiva Comirnaty 10 za otroke od 5. do 11. leta
Študija je pokazala, da je imunski odziv pri otrocih, ki so prejeli cepivo z nižjim odmerkom (10 mikrogramov), podoben, kot pri mladih odraslih (16-25 let), ki so prejeli višjii odmerek (30 mikrogramov). Učinkovitost cepiva so izračunali na vzorcu skoraj dva tisoč otrok, starih od 5 do 11 let. Med 1.305 otroki, ki so prejeli cepivo, so trije zboleli za covidom-19. Med 663 otroki, ki so prejeli placebo, jih je zbolelo 16.

V analizo spremljanja dolgoročne varnosti je bilo vključenih 2.158 (1.444 s cepivom Comirnaty 10 mikrogramov in 714 s placebom) otrok, ki so jih spremlji vsaj dva meseca po drugem odmerku cepiva. Analiza podatkov o neželenih učinkih je dodatno vključevala še 2.379 udeležencev (1.591 s cepivom Comirnaty 10 mikrogramov in 788 s placebom), od katerih so jih 71,2 % ospremljali vsaj vsaj dva tedna po drugem odmerku.

Najpogostejši neželeni učinki pri otrocih, starih od 5 do 11 let, so bili bolečina na mestu injiciranja, utrujenost, glavobol, rdečina in oteklina na mestu injiciranja, bolečine v mišicah (mialgija) in mrzlica.

Učinkovitost in varnost cepiva Comirnaty 3 za otroke od 6. meseca do 4. leta

Študija je pokazala, da je imunski odziv pri otrocih, ki so prejeli cepivo z nižjim odmerkom (3 mikrograme), podoben, kot pri mladih odraslih (16-25 let), ki so prejeli višjii odmerek (30 mikrogramov). Učinkovitost cepiva so izračunali na vzorcu več kot 1250 otrok, starih od 6. mesecev do 4. leta. Med 873 otroki, ki so prejeli cepivo, jih je za covidom-19 zbolelo 26. Med 381 otroki, ki so prejeli placebo, jih je zbolelo 42. 

Najpogostejši neželeni učinki pri dojenčkih, starih od 6 do 23 mesecev, so bili razdražljivost, zaspanost, zmanjšanje apetita, občutljivost in rdečina na mestu injiciranja ter zvišana telesna temperatura.
Najpogostejši neželeni učinki pri otrocih od 2. do 4. leta pa so bili bolečina in rdečina na mestu injiciranja ter utrujenost. 

Učinkovitost in varnost cepiva Spikevax (polni odmerek) za mladostnike od 12. do 17. leta
Analizo učinkovitost so izvedli pri 3.181 udeležencih raziskave (2.139 jih je prejelo dva odmerka cepiva Spikevax, 1.042 pa placebo). V skupini, ki je prejela cepivo Spikevax, ni bilo nobenega simptomatskega primera covida-19. V skupini, ki je prejela placebo, so se pojavile štiri simptomatske okužbe. Imunski odziv pri prejemnikih cepiva je bil podoben, kot pri mladih odraslih od 18. do 25. leta.

Podatki o varnosti cepiva Spikevax pri mladostnikih so bili zbrani v študiji, v kateri sodeluje 3.726 udeležencev, starih od 12 do 17 let, ki so prejeli vsaj en odmerek cepiva Spikevax (n = 2.486) ali placeba (n = 1.240).

Najpogostejši neželeni učinki so bili bolečina na mestu injiciranja, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah (mialgija), mrzlica, otekanje/občutljivost bezgavk, bolečine v sklepih (artralgija), slabost/bruhanje, otekanje na mestu vboda, rdečina na mestu vboda in povišana telesna temperatura .

Učinkovitost in varnosti cepiva Spikevax (polovični odmerek) za otroke od 6. do 11. leta
Analizo učinkovitost so izvedli pri 3.497 udeležencih raziskave ( 2.644 jih je prejelo dva polovična odmerka cepiva Spikevax, 853 pa placebo). V skupini, ki je prejela cepivo Spikevax, so se pojavile tri simptomatske okužbe (0,1 %) s covidom-19. V skupini, ki je prejela placebo, so se pojavile štiri simptomatske okužbe (0,5 %). Imunski odziv pri prejemnikih cepiva je bil podoben, kot pri mladih odraslih od 18. do 25. leta.

Podatki o varnosti cepiva Spikevax pri otrocih so bili zbrani v študiji, v kateri sodeluje 4.016 udeležencev, starih od 6 do 11 let, ki so prejeli vsaj en polovični odmerek cepiva Spikevax (n = 3.012) ali placeba (n = 1.004).

Najpogostejši neželeni so bili bolečina na mestu injiciranja, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah (mialgija), mrzlica, slabost/bruhanje, otekanje/občutljivost bezgavk, zvišana telesna temperatura, rdečina na mestu injiciranja, otekanje na mestu injiciranja in bolečine v sklepih (artralgija).

Kakšni so najpogostejši neželeni učinki cepljenja proti covidu-19 pri otrocih?

Neželeni učinki cepljenja proti covidu-19 so pri otrocih so običajno blagi in kratkotrajni. Običajno se pojavijo do 48 ur po cepljenju in minejo v nekaj dneh. Pojavijo se lahko:

 • bolečina, rdečica ali oteklina na mestu cepljenja,
 • utrujenost,
 • glavobol,
 • bolečina v mišicah in sklepih,
 • mrzlica,
 • povišana telesna temperatura,
 • slabost in/ali bruhanje in
 • oteklost bezgavk.

Vse to kaže, da se je imunski sistem vašega otroka odzval na cepljenje.

Kako pogosto se pojavijo neželeni učinki?

Od sredine decembra 2021 do konca leta 2022 smo v Sloveniji uporabili več kot 5100 odmerkov pediatričnega cepiva Comirnaty 10, ki ga uporabljamo za cepljenje otrok od 5. do 11. leta starosti. Neželene učinke je izkusilo 5 otrok. Šlo je spremembe na mestu cepljenja (bolečina, rdečina in oteklina na mestu vboda) in splošno slabo počutje (povišana telesna temperatura, slabost in prebavne težave). Resnih neželenih učinkov doslej nismo zabeležili.

Kam se obrnem, če ima moj otrok po cepljenju neželene učinke?

Vse neželene učinke lahko sporočite pediatru vašega otroka. Priporočamo vam, da pediatra obvestite tudi o blagih neželenih učinkih, saj ti podatki pomagajo pri vzpostavljanju varnostnega profila cepiva. Če se pri otroku od nekaj ur do nekaj dni po cepljenju pojavijo resni neželeni učinki, nemudoma pokličite izbranega pediatra ali dežurnega zdravnika.

Moj otrok je ob cepljenju proti drugim boleznim v preteklosti doživel alergijsko reakcijo. Strah me je, da se bo to ponovilo.

Cepiva proti covidu-19 temeljijo na drugačni tehnologiji kot ostala cepiva, s katerimi otroke cepimo proti nalezljivim boleznim. Zato ima cepivo proti covidu-19 manj sestavin in ne vsebuje jajčnih beljakovin, ki so običajno vir alergijskih reakcij v cepivih. Možen alergen v cepivu proti covidu-19 je polietilen glikol (PEG), ki ga poznamo tudi pod imenoma makrogol ali polisorbat. Alergije nanj so sicer redke in ljudem običajno znane, saj je pogost v kozmetičnih in medicinskih izdelkih.

Alergijske reakcije na cepiva proti covidu-19 so izjemno redke. Lahko se pojavi izpuščaj s koprivnico, zelo redko otekanje ustnic in jezika. Zato svetujemo, da 15 minut po cepljenju počakate na cepilnem mestu, kjer je v času cepljenja otrok vedno prisoten tudi pediater ali šolski zdravnik.

Če je vaš otrok po cepljenju proti drugim boleznim doživel anafilaktični šok, se lahko po dogovoru s pediatrom cepi v bolnišnici. 

Ali cepivo proti covidu-19 pri otrocih res lahko povzroči vnetje srca (miokarditis) ali osrčnika (perikarditis)?

Po cepljenju s cepivoma Comirnaty (Pfizer/BionTech) in Spikevax (Moderna) se v zelo redkih primerih lahko pojavita vnetje osrčnika (perikarditis) ali vnetje srčne mišice (miokarditis). Primeri teh neželenih učinkov so se večinoma zgodili v 14 dneh po cepljenju, pogosteje po drugem odmerku ter pri mlajših odraslih moških. Podatki kažejo, da je potek miokarditisa in perikarditisa po cepljenju podoben običajnemu poteku teh stanj, ki se običajno izboljša s počitkom ali po zdravljenju.

Tveganje za te neželene učinke je izjemno majhno, vendar je pomembno, da v primeru pojava simptomov, kot so zasoplost (oteženo dihanje), močno razbijanje srca (lahko tudi neenakomerno s palpitacijami) in bolečin v prsih takoj poiščemo zdravniško pomoč.

Od 21. decembra 2020 do 4. avgusta 2022 je bilo v Evropi porabljenih 55 milijonov odmerkov cepiva Comirnaty pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let. Do 19. oktobra 2022 je bilo v evropsko bazo neželenih učinkov prijavljenih:

 • 42 primerov miokarditisa pri otrocih do 11 let,
 • 1476 primerov miokarditisa pri mladostnikih od 12 do 17 let,
 • 40 primerov perikarditisa pri otrocih do 11 let in
 • 614 primerov perikarditisa pri mladostnikih od 12 do 17 let.

 

Od 6. januarja 2021 do 14. avgusta 2022 je bilo v Evropi porabljenih 3,1 milijonov odmerkov cepiva Spikevax pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let. Do 19. oktobra 2022 je bilo v evropsko bazo neželenih učinkov prijavljenih:

 • 6 primerov miokarditisa pri otrocih do 11 let,
 • 135 primerov miokarditisa pri mladostnikih od 12 do 17 let,
 • 0 primerov perikarditisa pri otrocih do 11 let,
 • 45 primerov perikarditisa pri mladostnikih od 12 do 17 let.

 

V Sloveniji nismo zebeležili nobenega primera miokarditisa in perikarditisa pri otrocih in mladostnikih.

Glede na te podatke je možnost miokarditisa in perikarditisa po cepljenju zelo majhna, približno 0,008 %. Ob tem je nujno treba upoštevati, da je besedna veza "neželeni učinki" pravzaprav precej neposrečena in netočna. V bazo se namreč vpišejo primeri vseh zdravstvenih težav, ki so se pojavile v časovni povezavi s cepljenjem. Ali so bile zares posledica cepljenja ali ne, pa je drugo vprašanje, ki ga za vsak posamezen primer preučijo posebne komisije.

Tudi dve veliki evropski študiji sta pod drobnogled vzeli tveganje za vnetje osrčnika in srčne mišice pri mlajših moških po drugem odmerku cepiva Comirnaty in po drugem odmerku cepiva Spikevax.

V prvi študiji so za cepivo Comirnaty ugotovili, da se je v sedmih dneh po prejemu 2. odmerka pojavilo približno 0,265 dodatnih primerov miokarditisa pri moških, starih od 12 do 29 let, na 10.000 oseb v primerjavi z neizpostavljenimi osebami. Za cepivo Spikevax so ugotovili, da je v obdobju sedem dni po 2. odmerku prišlo do približno 1,316 dodatnih primerov miokarditisa pri moških, starih od 12 do 29 let, na 10.000 oseb v primerjavi z neizpostavljenimi osebami.

V drugi študiji so za cepivo Comirnaty ugotovili, da je v 28 dneh po 2. odmerku prišlo do 0,57 dodatnih primerov miokarditisa pri moških, starih od 16 do 24 let, na 10.000 oseb v primerjavi z neizpostavljenimi osebami. Za cepivo Spikevax so ugotovili, da je v 28 dneh po 2. odmerku prišlo do 1,88 dodatnih primerov miokarditisa pri moških, starih od 16 do 24 let, na 10.000 oseb v primerjavi z neizpostavljenimi osebami.

Ob tem je nujno treba izpostaviti, da so resne posledice covida-19 tudi pri otrocih mnogo pogostejše kot resni neželeni učinki cepljenja. Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi je na začetku apila 2022 objavil poglobljeno poročilo, ki je jasno pokazalo, da sta miokarditis in perikarditis mnogo pogostejša kot posledica prebolelega covida-19 kot pa cepljenja. Poročilo je zajelo več kot 15 milijonov oseb, starejših od 5 let, in obdobje dveh let. Nekaj rezultatov poročila navajamo, poročilo v celoti pa je dostopno tukaj.

Fantki od 5 do 11 let

 • po okužbi od 12,6 do 17,6 primerov na 100.000 oseb
 • po prvem odmerku od 0 do 4 primeri na 100.000 oseb
 • po drugem odmerku 0 primerov na 100.000 oseb

 

Fantje od 12 do 17 let

 • po okužbi od 50,1 do 64,9 primerov na 100.000 oseb
 • po prvem odmerku od 2,2 do 3,3 primeri na 100.000 oseb
 • po drugem odmerku od 22 do 35,9 primerov na 100.000 oseb

 

Ali lahko cepljenje proti covidu-19 pri otrocih povzroči / prepreči večorganski vnetni sindrom (MIS-c)?

Cepljenje proti covidu-19 pri otrocih in mladostnikih vsaj po doslej znanih podatkih ne povzroča večorganskega vnetnega sindroma (MIS-C). Zabeleženi so sicer posamezni primeri pojava MIS-C v časovni povezavi s cepljenjem, vendar je večina otrok v tednih pred pojavom MIS-C imela potrjeno tudi okužbo s covidom-19.

Študija iz ZDA je zajela obdobje 14. decembra 2020 do 31. avgusta 2021. Do tega datuma je enega ali več odmerkov cepiva v ZDA dobilo več kot 21 milijonov mladostnikov med 12. in 20. letom, pri katerih so zaznali 21 (enaindvajset) primerov MIS-C. Od tega je kar 15 bolnikov pred pojavom MIS-C imelo potrjeno tudi preteklo ali nedavno okužbo s covidom-19.

Tudi nacionalna študija v Franciji je pokazala, da je pojav MIS-C po cepljenju izjemno redek. Do januarja 2022 je bilo v Franciji z več kot 8 milijoni odmerkov cepljenih več kot 4 milijone mladostnikov med 12. in 17. letom. Med njimi so odkrili 12 (dvanajst) mladostnikov, ki so dobili MIS-C, od tega so štirje imeli predhodno potrjeno okužbo s covidom-19.

Cepiva dokazano nudijo učinkovito zaščito pred okužbo, s tem pa tudi pred pojavom MIS-C kot posledico covida-19. Pojavnost MIS-C se je tako od uvedbe cepiv močno zmanjšala, k zmanjšanju pa je prispeval tudi razvoj novih, manj nevarnih različic virusa. 

Ali je cepljenje proti covidu-19 varno za otroke, ki so po okužbi s covidom-19 preboleli večorganski vnetni sindrom (MIS-C)?

Zaenkrat podatki kažejo, da je cepljenje proti covidu-19 varno tudi za otroke, ki so preboleli večorganski vnetni sindrom (MIS-C). Več informacij nudi januarja 2023 objavljena raziskava.

Ali lahko cepivo proti covidu-19 povzroči okvaro DNK pri otroku?

Ne. To je povsem nemogoče, saj mRNA iz cepiv ne vstopa v celično jedro, se ne razmnožuje in se hitro razgradi v celicah na mestu cepljenja. Njena življenjska doba v naših celicah je kratka, od nekaj dni do nekaj tednov. Da se ne bi prehitro razgradila, mora biti mRNA celo "zapakirana" v maščobne kroglice.

Ali lahko cepivo proti covidu-19 povzroči neplodnost?

Ne, temu oporekajo vsi doslej znani podatki. Še preden smo jih začeli uporabljati, so bila za vsa cepiva proti covidu-19 izvedene predklinične študije na živalih. Pokazale so, da nobeno cepivo nima vpliva na plodnost samic, preživetje zarodka in ploda, ali po porodu na rast in razvoj potomcev. Cepiva pred uporabo sicer niso bila preizkušena na nosečnicah (te so vedno izključene iz 3. faze kliničnih raziskav, ne le pri cepivih proti covidu-19), na voljo pa imamo veliko podatkov iz opazovalnih študij po začetku uporabe cepiv proti covidu-19, ki kažejo, da cepljenje nima vpliva na plodnost.

Do govoric o vplivu cepiv proti covidu-19 na plodnost je prišlo na začetku dostopnosti cepiv. Razlog za te govorice izvira iz tega, da ima protein, ki je pomemben sestavni del posteljice, manjši delček genetskega zapisa enak, kot protein bodice S novega koronavirusa, ki se nahaja tudi v cepivu. A ta delček genetskega zapisa je prekratek, da bi ga imunski sistem lahko zamešal in kot odziv na cepljenje napadel tudi protein v posteljici. Če povemo drugače – to je tako, kot bi vas nekdo zamešal z nekom drugim le zato, ker imate enako zapestnico. Če bi to držalo, bi neplodnost povzročal tudi novi koronavirus, saj pri okužbi nastajajo enaka protitelesa kot po cepljenju. A kljub več kot pol milijarde okuženim od začetka pandemije ni zaznati, da bi se povečala neplodnost ali število spontanih splavov.

Iniciativa slovenskih zdravnikov je pred časom objavila, da bi cepljenje otrok proti covidu-19 ubilo bistveno več otrok (100 otrok na milijon) kot bolezen sama. Kako to komentirate?

V tem primeru je šlo za povsem napačen oziroma izmišljen preračun, ki ni imel nobene strokovne osnove. Gledali so registracijsko raziskavo za eno od cepiv proti covidu-19, v kateri je sodelovalo 43.448 odaslih (NE otrok). Med potekom raziskave je umrlo šest ljudi – dva izmed cepljenih in štirje izmed necepljenih. Preiskave so potrdile, da nobena od šestih smrti ni bila posledica cepljenja. Iniciativa slovenskih zdravnikov je kot osnovo za preračun vzela eno od podskupin te raziskave, ki je vključevala 9531 cepljenih ljudi – med njimi je bil eden od prej omenjenih šestih umrlih. Na osnovi tega so pri IZS sklepali, da je smrtnost zaradi cepljenja pri odraslih 1/10.000. Nato so ta podatek prenesli na otroke in tako prišli do številke 100 mrtvih na milijon cepljenih otrok. Takšno ravnanje je strokovno povsem nesprejemljivo, pa tudi po človeški plati nedopustno, saj je po nepotrebnem zastrašujoče.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se