december 2021

CEPIVO PROTI MALARIJI BO REŠILO OGROMNO OTROŠKIH ŽIVLJENJ

Na začetku oktobra je Svetovna zdravstvena organizacija odobrila prvo cepivo proti malariji. Čeprav ta bolezen ne povzroča težav v Sloveniji, vsak dan ubije kar 800 otrok po svetu, zato smo se te novice razveselili tudi slovenski pediatri. Gre za zgodovinski trenutek v boju z boleznijo, ki globalno predstavlja eno največjih zdravstvenih bremen, najbolj ranljiva skupina pa so prav otroci, mlajši od petih let.

 

Po opravljenih kliničnih študijah je v pilotnem programu cepljenje od leta 2019 potekalo v treh afriških državah – Gani, Keniji in Malaviju. Cepili so več kot 800 tisoč otrok, pri čemer so uporabili 2,3 milijona odmerkov cepiva. Varnost cepiva se je izkazala za utrezno, med tistimi, ki so jih cepili, pa se je smrtnost zaradi malarije zmanjšala za 30 %. Na podlagi podatkov iz kliničnih šudij in podatkov pilotnega projekta je SZO cepivo letos odobrila za splošno uporabo. Priporoča vključitev cepljenja s štirimi odmerki v nacionalne programe cepljenja otrok od 5. meseca dalje v vseh deželah, kjer je malarija razširjena. Prihod cepiva je še posebej pomemben, saj komarji vrste Anopheles, ki prenašajo malarijo, postopoma razvijajo odpornost na insekticide, s katerimi so obdelane mreže proti komarjem.

Malarijo sicer povzroča parazit plazmodij, ki ga na človeka prenesejo komarji. Razvoj cepiv proti boleznim, ki jih povzročajo paraziti, je težak. Paraziti so namreč bolj zapletena organizmi, kot so virusi in bakterije. Zato je razvoj cepiva proti malariji trajal tri desetletja. Najbolj težko so ga pričakovali v Afriki, kjer se borijo s kar 94 % vseh svetovnih primerov okužb. V Afriki malarija pustoši že stoletja, cepivo pa ponuja žarek upanja za celino, kjer je ta bolezen povzročila že toliko gorja.

Prejšnji članek
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se