NOSEČNOST IN CEPLJENJE PROTI COVIDU-19

Po doslej znanih podatkih imajo nosečnice od dva- do štirikrat večjo možnost za težji potek covida-19 v primerjavi z vrstnicami, ki niso noseče. Zato cepljenje proti covidu-19 zanje zelo priporočamo. Normalno je, da imajo bodoče mamice ob tem mnogo vprašanj, na katera odgovarjamo v nadaljevanju. Najpomembnejše informacije pa so naslednje:

Cepljenje ščiti pred okužbo in zanesljivo preprečuje hujši potek bolezni. Cepljenje zaščiti tudi plod v maternici oziroma dojenčka, ki ga cepljena mati doji.

 

Cepite se lahko:

 • v času načrtovanja zanositve, tudi če ste v postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo,
 • med nosečnostjo,
 • kadarkoli v času dojenja, z dojenjem zaradi cepljenja ni treba prenehati.

 

Niti okužba s covidom-19 niti cepljenje proti tej bolezni po doslej znanih podatkih:

 • NE povzročata neplodnosti,
 • NE povečata možnosti za spontani splav,
 • NE povzročata prirojenih napak.

 

Žal pa okužba s covidom-19 poveča možnosti:

 • za prezgodnji porod,
 • preeklampsijo in eklampsijo,
 • carski rez,
 • nizko porodno težo novorojenčka ter
 • mrtvorojenost.

 

Poleg tega imajo nosečnice od 2 do 4-krat večjo možnost za hujši potek bolezni, kot njihove vrstnice, ki niso noseče. Najbolj ogrožene so nosečnice, ki:

 • so v 3. tromesečju,
 • so starejše od 35 let,
 • imajo indeks telesne mase večji od 30,
 • imajo nekatere pridružene bolezni (povišan krvni tlak, sladkorna bolezen).

Ali cepljenje proti covidu-19 res povzroča neplodnost?

Ne, temu oporekajo vsi doslej znani podatki.

Še preden smo jih začeli uporabljati, so bila za vsa cepiva proti covidu-19 izvedene predklinične študije na živalih. Pokazale so, da nobeno cepivo nima vpliva na plodnost samic, preživetje zarodka in ploda, ali po porodu na rast in razvoj potomcev. Cepiva pred uporabo sicer niso bila preizkušena na nosečnicah (te so vedno izključene iz 3. faze kliničnih raziskav, ne le pri cepivih proti covidu-19), na voljo pa imamo veliko podatkov iz opazovalnih študij po začetku uporabe cepiv proti covidu-19, ki kažejo, da cepljenje nima vpliva na plodnost. Opravljena je bila tudi študija razvijalca cepiva Pfizer BionTech, ki je pokazala, da je bil delež žensk, ki so zanosile po prejemu cepiva, enak deležu žensk, ki so zanosile po prejemu placeba.

Do govoric o vplivu cepiv proti covidu-19 na plodnost je prišlo na začetku dostopnosti cepiv. Razlog za te govorice izvira iz tega, da ima protein, ki je pomemben sestavni del posteljice, manjši delček genetskega zapisa enak, kot protein bodice S novega koronavirusa, ki se nahaja tudi v cepivu. A ta delček genetskega zapisa je prekratek, da bi ga imunski sistem lahko zamešal in kot odziv na cepljenje napadel tudi protein v posteljici. Če povemo drugače – to je tako, kot bi vas nekdo zamešal z nekom drugim le zato, ker imate enako zapestnico. Če bi to držalo, bi neplodnost povzročal tudi novi koronavirus, saj pri okužbi nastajajo enaka protitelesa kot po cepljenju. A kljub več kot pol milijarde okuženim od začetka pandemije ni zaznati, da bi se povečala neplodnost ali število spontanih splavov.


Ali cepljenje proti covidu-19 poveča možnosti za splav? Ali povzroča prirojene okvare pri dojenčkih? Ali lahko povzroči okvaro DNK pri otroku?

Ne. Prav tako tega ni zaznati po okužbi s koronavirusom.

Okvare DNK so povsem nemogoče, saj mRNA iz cepiv ne vstopa v celično jedro, se ne razmnožuje in se hitro razgradi v celicah na mestu cepljenja. Njena življenjska doba v naših celicah je kratka, od nekaj dni do nekaj tednov. Da se ne bi prehitro razgradila, mora biti mRNA celo "zapakirana" v maščobne kroglice.

 

Ali je s cepljenjem matere zaščiten tudi plod oziroma dojenček?

Da. Prisotnost protiteles so dokazali v krvi v popkovnici in v mleku cepljenih mamic. Protitelesa se na ta način prenašajo iz matere na otroka ter tako novorojenčku nudijo pasivno zaščito proti covidu-19 že v maternici, nato pa še preko dojenja po porodu.

 

S katerimi cepivi se lahko cepijo nosečnice in doječe matere?

Priporoča se cepljenje s cepivi mRNA (Pfizer, Moderna).

 

Ali se lahko nosečnice in doječe matere cepijo tudi z obnovitvenim odmerkom in kdaj?

Da, poživitveni odmerek 6 mesecev po zadnjem cepljenju s cepivom mRNA svetujemo:

 • ženskam, ki načrtujejo nosečnost;
 • nosečnicam, še posebej tistim, z dejavniki tveganja za hujši potek bolezni (starejše od 35 let, indeks telesne mase več kot 30, sladkorna bolezen, povišan krvni tlak);
 • nosečnicam, ki so okužbi bolj izpostavljene zaradi svojega dela (učiteljice, vzgojiteljice, zdravstvene delavke, prodajalke, frizerke, kozmetičarke…) in
 • mladim mamicam, doječim ali ne, saj je tveganje za hujši potek bolezni večje tudi v prvih tednih in mesecih po porodu.


Ali so bila cepiva preizkušena za varno uporabo pri nosečnicah?

Nosečnice nikoli niso vključene v začetna klinična preizkušanja za zdravila in cepiva. So pa raziskovalci na živalih preizkusili vpliv cepiv proti covidu-19 na plodnost, preživetje zarodka in ploda, po porodu pa na rast in razvoj potomcev. Nobeno izmed cepiv ni imelo vpliva na te stvari. Zdaj imamo na voljo tudi veliko podatkov iz opazovalnih študij po začetku uporabe cepiv proti covidu-19, ki to potrjujejo.

Posebna delovna skupina Evropske agencije za zdravila je opravila podroben pregled več študij, ki so vključevale približno 65.000 nosečnic v različnih obdobjih nosečnosti. Odkrili niso nobenih znakov povečanega tveganja za zaplete med nosečnostjo, niti večjega števila splavov, prezgodnjih porodov ali drugih neželenih učinkov pri nerojenih otrocih po cepljenju proti covidu-19 z mRNA cepivi. Kljub nekaterim omejitvam v podatkih se ti izidi ujemajo z izidi iz drugih študij, v katerih so proučevali te vplive.

 

Ali je cepljenje pri nosečnicah enako učinkovito, kot pri drugih ljudeh?

Študije so pokazale, da so cepiva proti covidu-19 pri nosečnicah enako učinkovita pri zmanjševanju tveganja hospitalizacije in smrti kot pri ostali populaciji.

 

Kakšni so neželeni učinki cepljenja pri nosečnicah? So drugačni, kot pri drugih ljudeh?

Najpogostejši neželeni učinki cepiv proti covidu-19 pri nosečnicah se ujemajo s tistimi v celotni cepljeni populaciji. Nosečnice so nekoliko pogosteje poročale o bolečini na mestu cepljenja, redkeje pa so imele glavobol, bolečino v mišicah, vročino in mrzlico (v primerjavi z vrstnicami, ki niso bile noseče).

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se