januar 2022

Raka materničnega vratu lahko preprečimo s cepljenjem

Od 17. do 23. januarja 2022 je tudi v Sloveniji potekal evropski teden preprečevanja raka na materničnem vratu. To vrsto raka lahko učinkovito preprečimo s cepljenjem proti humanim papilomavirusom (HPV), ki povzročijo skoraj vse primere raka na materničnem vratu. Pri nas smo vzpostavili uspešen program cepljenja deklic proti HPV, od jeseni 2021 pa je brezplačno cepljenje na voljo tudi dečkom. Cepljenje dečkov je prav tako pomembno, saj s tem zmanjšamo možnosti prenosa okužb s HPV na deklice.

Rak materničnega vratu bi lahko postal prva vrsta raka, ki bi jo lahko povsem izkoreninili oziroma preprečili, Slovenija pa bi po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije lahko to dosegla med prvimi v Evropi. Za to bi morali doseči tri cilje:

  • več kot 70-odstotno udeležbo žensk v presejalnem programu ZORA,
  • učinkovito zdravljenje predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu pri več kot 90 % žensk in
  • 90 % precepljenost proti HPV.

 

Prva dva cilja v Sloveniji že dosegamo, precepljenost deklic pa zadnja leta dosega malenkost pod 60 %. Na tem področju nas torej čaka še precej dela, čeprav beležimo tudi uspehe. Največjega smo dosegli v šolskem letu 2018/2019, ko se je precepljenost šestošolk v primerjavi s prejšnjim šolskim letom povečala za približno deset odstotkov – iz 49,5 % na 59,3 %.

Kot uspeh lahko štejemo tudi majhen upad precepljenosti v šolskem letu 2019/20, ko je zaradi začetka epidemije covida-19 v mnogih državah precej upadla. Pri nas je upadla za manj kot odstotek in je znašala 58,5 %.

Precepljenost deklic se po državi zelo razlikuje, največja je na severovzhodu države, najmanjša pa v Ljubljani in Novi Gorici. V šolskem letu 2019/2020 je precepljenost šestošolk tako znašala:

1. Ravne na Koroškem – 88,1 %
2. Murska Sobota – 76,1 %
3. Maribor – 75,3 %
4. Celje – 66,1 %
5. Koper – 58,1 %
6. Novo mesto – 55,6 %
7. Kranj – 51,4 %
8. Ljubljana – 45,1 %
9. Nova Gorica – 43,4 %

Cepljenje proti HPV marsikomu povzroča veliko skrbi, o cepljenju in cepivu pa kroži veliko napačnih ali zavajujočih podatkov. Zato smo v posebnem prispevku HPV: Odgovori na vse skrbi staršev in najstnikov zbrali vrsto strokovno preverjenih informacij.

Naslednji članek
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se