julij 2023

Prvi cepivi proti RSV

V zadnji mesecih je Evropska agencija za zdravila (EMA) odobrila dve cepivi za zaščito pred respiratornim sincicijskim virusom (RSV). To je zelo dobra novica, še posebej za starejše od 60 let, saj zanje doslej ni bilo na voljo nobene zaščite pred to boleznijo, smrtnost zaradi RSV pa je v tej starostni skupini podobna kot pri gripi.

O RSV običajno govorimo predvsem v povezavi z dojenčki, čeprav je ta virus nevaren tudi za starejše od 65 let. O tem v javnosti ni veliko govora, a zaradi zapletov ob prebolevanju RSV v bolnišnici konča podobno število starostnikov kot zaradi zapletov pri gripi. V Evropi RSV pri bolnikih, starejših od 65 let, letno povzroči okoli 250.000 hospitalizacij in 17.000 smrti v bolnišnicah.

Po podatkih ameriške raziskave, ki je analizirala vzroke smrti preko 50 milijonov prebivalcev ZDA med letoma 1999 in 2018, je povprečna smrtnost zaradi RSV pri starejših od 65 let 14,7 na 100.000. Za primerjavo – ista raziskava je povprečno smrtnost zaradi gripe pri tej skupini ocenila na 20,5 na 100.000. Tudi ameriški CDC (Center za nadzor bolezni) ocenjuje, da se smrtnost zaradi RSV pri starejših približuje smrtnosti zaradi gripe.

Odkritje in odobritev cepiv je zato izjemna pridobitev za starejše. EMA je konec aprila 2023 najprej odobrila cepivo Arexvy (proizvajalca GSK), nato pa sredi julija še cepivo Abrysvo (proizvajalca Pfizer). Obe cepivi sta namenjeni aktivni zaščiti odraslih, starejših od 60 let, in sicer z enim odmerkom, ki se ga vbrizga v mišico. Cepivo Abrysvo se lahko uporablja tudi za pasivno zaščito dojenčkov do 6. meseca starosti, in sicer tako, da se med nosečnostjo z njim cepi mamica.

Cepivi v Sloveniji še nista na voljo, ko bosta, pa bosta vključeni v pregled dostopnih cepiv za bolezen RSV na tej spletni strani.

 

Osnovne značilnosti obeh cepiv

Za obe cepivi velja, da ščitita proti boleznim spodnjih dihal (bronhitis, pljučnica), ki jih povzroča RSV. Obe vsebujeta nekužno beljakovino s površine virusa RSV. Po cepljenju naš imunski sistem ustvari protitelesa proti tej beljakovini. Če kasneje pridemo v stik z virusom, je imunski sistem z njim že seznanjen in nas lahko zaščiti pred okužbo in boleznimi spodnjih dihal zaradi RSV. Cepivi ne vsebujeta virusa in ne moreta povzročiti okužbe.

Študije zaenkrat kažejo, da sta cepivi precej učinkoviti. Arexvy za 83% zniža tveganje bolezni spodnjih dihal zaradi RSV, Abrysvo pa je pokazal med 67% in 86% zmanjšanje tveganja bolezni spodnjih dihal zaradi RSV.

Neželeni učinki so pri obeh cepivih večinoma blagi in minejo v nekaj dneh po cepljenju. Najpogosteje so se pojavili bolečina na mestu cepljenja, utrujenost, bolečine v mišicah, glavobol in bolečine v sklepih.

 

Kaj je RSV, kdo je ogrožen?

RSV je pogost in zelo nalezljiv respiratorni virus, Slovenija je po številu okužb z njim celo na prvem mestu v Evropi. Pred epidemijo covida-19 se je RSV izrazito pojavljal v zimskem času, leta 2021 in 2022 pa se je val okužb pri nas pričel že avgusta. Z naraščanjem števila okužb se soočata celotna Evropa in ZDA.

RSV večini ljudi povzroči le blažje prehladne težave, a bolezen lahko napreduje v virusno pljučnico, povzroči pa lahko tudi smrt zaradi odpovedi pljuč. Najbolj ogroženi so:

  • dojenčki, še posebej nedonošenčki in dojenčki s prirojeno srčno napako, pljučnimi boleznimi, živčno-mišičnimi obolenji ali motnjami v delovanju imunskega sistema; ter
  • starejši od 65 let, še posebej, če imajo oslabljen imunski sistem ali kronična pljučna obolenja.

 

Več informacij o RSV

 

Pomen razvoja cepiv proti RSV

Zdravila za RSV ne poznamo, bolnikom lahko lajšamo le simptome, in sicer z dodajanjem kisika oziroma mehansko ventilacijo s pomočjo respiratorja. Najbolj ogrožene dojenčke lahko  zaščitimo s humanimi monoklonskimi protitelesi, cepiv pa doslej za nobeno starostno skupino ni bilo.

Cepiva za zaščito otrok sicer še niso odobrena, a jih razvijajo. V razvoju je tudi cepivo za odrasle farmacevtske družbe Moderna. Gre za mRNA cepivo, ki kaže okrog 83% zmanjšanje tveganja bolezni spodnjih dihal zaradi RSV.

Vsa cepiva proti RSV pomenijo veliko pridobitev, ne le za starejše, temveč tudi za najmlajše, saj so zapleti zaradi RSV eden najpogostejših vzrokov za hospitalizacijo otrok do 5. leta starosti. Že cepljenje starejših bo imelo dvojni učinek, saj bo zaščitilo njih same, posredno pa vsaj deloma tudi najmlajše, saj bo ob velikem številu cepljenih starostnikov manj možnosti za prenos okužb.

Prejšnji članek
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se