oktober 2023

STE SE LETOS ŽE CEPILI PROTI GRIPI?

S sezonskim cepljenjem proti gripi, ki je brezplačno za vse z urejenim zdravstvenim zavarovanjem, so v slovenskih zdravstvenih domovih in cepilnih ambulantah letos začeli prve dni oktobra. Cepljenje proti gripi je priporočljivo za vse, posebej pa za ranljive skupine, torej starejše od 65 let, mlajše otroke, nosečnice, osebe z močno povečano telesno težo in kronične bolnike ter bližnje vseh naštetih skupin. Na brezplačno cepljenje proti gripi se lahko naročite pri izbranem osebnem zdravniku, odrasli pa tudi v območnih enotah NIJZ.

Cepivo proti gripi je zelo varno in ima med vsemi cepivi, ki jih uporabljamo v Sloveniji, najnižjo stopnjo prijavljenih neželenih učinkov – leta 2021 je bilo izdanih 226.830 odmerkov cepiva proti gripi, prijavljenih pa le 22 primerov neželenih učinkov, kar je 1 primer na 10.000, med njimi ni bilo nobenega resnega neželenega učinka.

 

Zaščito proti gripi je treba obnoviti vsako leto

Ker se virusi gripe hitro in pogosto spreminjajo, je za zaščito pred boleznijo cepljenje potrebno vsako leto. Cepivo je namreč vsako sezono nekoliko drugačno in pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo v sezoni predvidoma bolj razširjeni. Pred gripo smo zaščiteni po približno dveh tednih od cepljenja z enim odmerkom, zaščita pa traja nekaj mesecev. Otroci do 9. leta, ki proti gripi še niso bili cepljeni, morajo za zaščito prejeti dva odmerka cepiva.

 

Za starejše priporočljiv cepilni trojček

V Sloveniji smo v sezoni 2023/24 doslej zabeležili le posamezne primere gripe, a po podatkih in izkušnjah iz preteklih let lahko pozimi pričakujemo izrazit skok števila primerov. Razveseljivo pa je, da se za cepljenje proti gripi letos odloča več ljudi, predvsem starejših od 65 let.

Za večjo zaščito starejših je pomembno, da se proti gripi cepijo tudi njihovi bližnji.

Zanje je sicer priporočljiv tako imenovani cepilni trojček, ki poleg cepljenja proti gripi vključuje še cepljenje proti covidu-19 in cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Ta cepljenja se lahko opravijo sočasno ali s kakršnimkoli presledkom. Za starejše od 65 let so vsa tri cepljenja brezplačna (v primeru cepljenja proti pnevmokoknim okužbam je brezplačno cepljenje s 23-valentnim cepivom, če izberete bolj učinkoviti 13- ali 20-valentno cepivo, pa je cepljenje samoplačniško).

 

Vse skupine z večjim tveganjem

Gripa je zelo nalezljiva bolezen, najučinkovitejša zaščita pred njo pa je vsakoletno cepljenje, ki ščiti pred boleznijo in predvsem pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Vsako leto v Sloveniji za gripo zboli med 5 in 10 % prebivalstva, torej do 200.000 ljudi. Kljub temu, da večina mladih, zdravih ljudi gripo preboli brez posebnih zapletov in brez obiska zdravnika, je lahko za nekatere ta bolezen zelo nevarna, celo smrtonosna. Skupine z večjim tveganjem za težak potek gripe so:

  • starejši od 65 let, 
  • majhni otroci (od 6 do 23 mesecev starosti),
  • nosečnice,
  • kronični bolniki, 
  • osebe z izrazito povečano telesno težo.

 

Ste vedeli, da nosečnica, ki se cepi proti gripi, s tem pred okužbo zaščiti tudi svojega otroka?

Priporočljivo je, da se proti gripi cepijo tudi tisti, ki so v bližnjem stiku z ljudmi iz ogroženih skupin, saj je s tem zaščita posebej ranljivih še bolj učinkovita. Zato je dobro, da se proti gripi cepijo zdravstveni delavci in sodelavci ter zaposleni v domovih starejših občanov, saj so pri svojem delu izpostavljeni večji nevarnosti okužbe, hkrati pa okužbo lahko prenesejo na pripadnike ranljivih skupin. Ker gripa vsako leto za družbo kot celoto predstavlja veliko breme, je priporočljivo, da se proti tej bolezni cepijo tudi drugi delavci v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Več informacij o cepljenju in cepivu proti gripi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se