september 2023

blazno resno o hpv

Knjižica Blazno resno o HPV, ki jo je priljubljena mladinska pisateljica Desa Muck napisala v sodelovanju z Zvezo slovenskih društev za boj proti raku, lahko staršem pomaga pri odločitvi o brezplačnem cepljenju otrok proti HPV. Knjižica je v elektronski obliki dostopna tudi na spletu, v tiskani pa so jo prejele tudi vse šole, ki so to želele.

V šolskem letu 2021/22 je bila precepljenost šestošolk proti humanim papiloma virusom (HPV) najnižja od uvedbe programa cepljenja pred 14 leti, le 43,7%. V želji nagovoriti starše, ki se morajo odločiti glede cepljenja svojih otrok v šestem razredu osnovne šole, se je Zveza slovenskih društev za boj proti raku povezala s priznano slovensko mladinsko pisateljico Deso Muck. V poučni knjižici Blazno resno o HPV, ki je v elektronski obliki brezplačno dostopna na spletu, v fizični obliki pa v vseh šolah, ki tega niso izrecno zavrnile, avtorica na svoj značilno duhovit način predstavi hude posledice, ki jih lahko povzroči okužba s HPV.

Strokovnjaki želijo, da bi starši s knjižico na prijazen način spoznali pomembna dejstva o HPV ter s cepljenjem obvarovali svoje mladostnike in mladostnice pred resnimi boleznimi kasneje v življenju.

Denis Baš, dr. med, pediater
Vrhunsko napisano. Znanstvena dejstva o resnih posledicah zelo nevarnega virusa HPV so predstavljena navihano in zanimivo.

Ob predstavitvi publikacije je avtorica Desa Muck med drugim izpostavila: »Glede na vse strokovne podatke, ki so mi bili na voljo, in glede na vse, kar so s tem cepljenjem v preteklosti dokazano že dosegli, zdaj tudi sama verjamem, da se na tem področju lahko stori ogromno in v največji meri zmanjša zbolevanje za rakom pri ženskah in moških, ki so jo slabše odnesli pri okužbi z virusom HPV. Če imate kakršnekoli dvome o upravičenosti cepljenja, se prej zares dobro poučite, preden boste cepivu rekli ne in ogrozili zdravje svojih otrok v prihodnosti.«

doc. dr. Leon Meglič, dr. med., ginekolog in porodničar
Zadela je bistvo (v nas starših), to je občutek, da za otroka nismo poskrbeli, ko bi morali – nismo ga cepili. V svoji ambulanti v živo doživljam sesutja hiperprotektivnih mam, ki spremljajo svoje 20+ stare hčere na kolposkopije in izvedo za (pred)rakaste spremembe, ki bi jih enostavno lahko preprečile, pa jih niso. Grozljivo. Desa, hvala!

V Sloveniji trenutno zagotavljamo dostopnost cepiva proti HPV za dečke in deklice, v tekočem šolskem letu pa se bodo poleg šestošolk, šestošolcev in zamudnikov lahko brezplačno cepili tudi dekleta in fantje, ki obiskujejo 1. in 3. letnik srednjih šol in gimnazij. Cepljenje se po programu izvaja v 6. razredu, saj je ključno, da se opravi pred prvimi spolnimi izkušnjami mladostnikov.

Zdravilo za okužbo namreč ne obstaja, cepivo pa ne ščiti pred obstoječimi okužbami, ki imajo lahko resne posledice in povzročajo več kot 99% primerov raka materničnega vratu, ki je med najpogostejšimi raki pri ženskah med 25. in 54. letom, 88% primerov rakov zadnjika, 25-78% primerov drugih rakov spolovil in 31% primerov raka ustnega dela žrela. Cepivo je varno in dokazano učinkovito, ob doseženi 90-odstotni precepljenosti pa bi lahko v celoti odpravili in preprečili vrsto rakov, ki jih povzroča okužba s HPV.

Veliko strokovnih informacij o HPV najdete tudi na naši spletni strani:

HPV: Odgovori na vse skrbi staršev in najstnikov

HPV: O bolezni, cepljenju in cepivu

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se