november 2022

Poročajmo o neželenih učinkih

Od 7. do 13. novembra bo v kar 82 državah sveta ponovno potekala kampanja #MedSafetyWeek, ki bo potekala na družbenih medijih. Namenjena je spodbujanju ljudi k poročanju o domnevnih neželenih učinkih zdravil, torej tudi cepiv. O tem lahko namreč poroča vsak, ne le zdravniki in drugi zdravstveni delavci. Vsako poročilo pomaga izboljšati varnost zdravil in cepiv za vse bolnike. Zato se kampanja osredotoča na ključno vlogo vsakega posameznika – zdravstvenega delavca, bolnika, starša, skrbnika, negovalca...

Vsako zdravilo lahko pri nekaterih bolnikih povzroči neželene učinke. Zato za vsa zdravila ves čas, ko so na trgu, poteka spremljanje njihove varnosti. To imenujemo farmakovigilanca. S poročanjem o domnevnih neželenih učinkih lahko vsak od nas aktivno sodeluje pri prepoznavanju novih varnostnih vprašanj, za katera prej ni bilo znano, da so povezana z določenimi zdravili. Vsako oddano poročilo o domnevnem neželenem učinku ima namreč ključno vlogo pri pridobivanju novega znanja o koristih in tveganjih zdravil v klinični uporabi ter, kadar je to potrebno, omogoča tudi ukrepanje za zmanjševanje tveganj.

Poročilo o domnevnem neželenem učinku lahko oddate zelo enostavno preko spletnega obrazca, lahko pa si obrazec tudi natisnete in ga pošljete po pošti na naslov

Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke
Sektor za farmakovigilanco
Nacionalni center za farmakovigilanco
Slovenčeva ulica 22
SI-1000 Ljubljana

Izpolnjen obrazec lahko tudi skenirate ali fotografirate in pošljete po elektronski pošti na naslov 

h-farmakovigilanca@jazmp.si.

Kampanjo »#MedSafetyWeek« vsako leto pripravi Uppsala Monitoring Centre, eden najpomembnejših in najbolj priznanih centrov za farmakovoigilanco in varnost zdravil na svetu. Pri tem se povežejo z nacionalnimi regulatornimi organi na področju varnosti zdravil, v Sloveniji je to JAZMP.

Letos so pripravili tudi simpatične animacije, v katerih prisrčni liki opozarjajo, da lahko skupaj poskrbimo, da so zdravila varnejša za vse. 

ANIMACIJA 1

ANIMACIJA 2

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se