RSV

Respiratorni sincicijski virus ali RSV je zelo nalezljiv in povzroča okužbe pljuč. Najbolj nevaren je za dojenčke, pri katerih lahko povzroči dihalno stisko, odpoved pljuč in smrt. Pri zdravih odraslih in starejših otrocih se večinoma kaže kot prehlad.

Z RSV se do drugega leta starosti okuži skoraj vsak otrok. Večina jih bolezen preboli kot prehlad z vročino, kihanjem in smrkanjem z vodenim izcedkom iz nosu, pri več kot petini otrok pa se okužba nato razširi v spodnja dihala in povzroča suh dražeč kašelj.

Bolezen lahko napreduje v virusno pljučnico, težak potek bolezni se kaže z napadi kašlja oziroma stalnim kašljanjem, dojenček diha težko, sunkovito in hitro, pojavita se lahko sopenje ali piskajoče dihanje, ob tem lahko opazimo tudi ugrezanje prsnega koša ali vratu ter dihalne premore. Otrok je apatičen, večinoma spi, lahko mu pomodrijo ustnice in nohti. Hrano in pijačo otroci zavračajo, dojenčki ne zmorejo sesati. Ob teh znakih je treba nemudoma poiskati zdravniško pomoč, saj lahko kadarkoli pride do odpovedi pljuč.

Najbolj ogroženi so dojenčki, še posebej nedonošenčki in dojenčki med 6. tednom in tremi meseci starosti. Ogroženost je še večja pri tistih s prirojeno srčno napako, pljučnimi boleznimi, živčno-mišičnimi obolenji ali motnjami v delovanju imunskega sistema. Dojenčki do 4. oziroma 6. tedna starosti so manj ogroženi, saj jih ščitijo materina protitelesa, ki so jih dobili preko posteljice ali z dojenjem.

Za težji potek bolezni so ogroženi tudi starejši od 65 let, predvsem tisti z oslabelim imunskim sistemom ali s kroničnimi pljučnimi obolenji. Okužba z RSV tudi pri njih poteka podobno, kot pri majhnih otrocih. Ko okužba pride do spodnjih dihal in se razvije virusna pljučnica, je potreben sprejem v bolnišnico. O RSV pri starostnikih v javnosti ni veliko govora, v resnici pa zaradi zapletov ob prebolevanju RSV v bolnišnici konča enak odstotek starostnikov kot zaradi zapletov pri gripi.

Bolezen je zelo nalezljiva. Prenaša se kapljično (kašljanje, kihanje), s telesnim stikom z okuženo osebo (rokovanje, poljubljanje) ali z dotikanjem predmetov, s katerimi je bil v stiku okuženi (denimo igrače v vrtcu). V časih pred covidom-19 je bila sezona okužb z RSV pozimi, trajala je okoli tri mesece, zdaj pa RSV kroži vse leto z občasnimi vrhunci števila okužb. Jeseni 2022 je bila Slovenija po številu okužb na prvem mestu v Evropi.

Zdravila proti RSV ne poznamo, bolnikom lahko lajšamo le simptome, in sicer z dodajanjem kisika oziroma mehansko ventilacijo s pomočjo respiratorja. Potrebna je tudi infuzija, saj otrok ne more jesti in piti. Takšno zdravljenje je invazivno in lahko traja tudi teden ali dva. Pri večini otrok z virusno okužbo spodnjih dihal pride tudi do sekundarne bakterijske okužbe, tako da potrebujejo še dodatno zdravljenje z antibiotiki. Ko RSV prebolimo, smo naj delno imuni. To pomeni, da se lahko ponovno okužimo, a bodo kasnejše okužbe potekale v blažji obliki.

Zaradi resnosti okužbe, odsotnosti zdravila in invazivnosti zdravljenja je izjemnega pomena preventiva. Dojenčkov ne vozimo v nakupovalne centre ali drugam, kjer je veliko število ljudi. V času sezone RSV od oktobra do marca omejimo obiske. Če je le možno, sorojence v tem obdobju vzamemo iz vrtca, in nikomur z znaki prehlada ne dovolimo telesnega stika z dojenčkom. Seveda skrbimo tudi za higieno in temeljito umivanje rok pred rokovanjem z dojenčkom.

Za zaščito najbolj ranljivih dojenčkov in otrok do 2. leta starosti pred RSV imamo trenutno na voljo humana monoklonska protitelesa palivizumab. To ni enako, kot cepivo, saj cepiva naučijo naše telo izdelati potrebna protitelesa, v primeru zaščite proti RSV pa potrebna protitelesa »dostavimo« v telo. Ta »dostava« pa se izvede enako, kot cepljenje, torej z vbrizganjem raztopine z monoklonskimi protitelesi v mišico.

Cepiva proti RSV za starejše odrasle lahko sicer pričakujemo kmalu, saj jih ima več proizvajalcev cepiv v III. fazi raziskav ali celo v fazi registracije. Razvijajo tudi cepiva za otroke, vendar so otroške različice še v zgodnejših fazah raziskav.

ZA KOGA JE CEPLJENJE PRIPOROČLJIVO IN KAKO SE IZVAJA

Za zaščito najbolj ranljivih pred RSV imamo na voljo humana monoklonska protitelesa palivizumab. To ni cepivo, saj cepiva naučijo naše telo izdelati potrebna protitelesa, v primeru zaščite proti RSV pa potrebna protitelesa »dostavimo« v telo.

Humana monoklonska protitelesa palivizumab lahko prejmejo:

  • otroci, rojeni do vključno 28. tedna nosečnosti, ki so ob začetku sezone RSV stari do 12 mesecev, 
  • otroci, rojeni od 29. do vključno 31. tedna nosečnosti, ki so ob začetku sezone RSV stari manj kot šest mesecev ter imajo sorojence, stare manj kot šest let,
  • otroci s kronično pljučno boleznijo (bronhopulmonalno displazijo), ki so v zadnjih šestih mesecih pred pričetkom sezone RSV potrebovali zdravljenje s kisikom in so stari do 12 mesecev,
  • otroci s hemodinamsko pomembno prirojeno srčno napako do operativne korekcije napake, največ do starosti 24 mesecev.

 

Indikacijo za zaščito s palivizumabom postavi pediater, za otroke s prizadetostjo srca pa pediater kardiolog. Zaščito za vse navedene skupine otrok krije zdravstveno zavarovanje.

Otroci prejmejo 15 mg palivizumaba na kilogram telesne mase enkrat na mesec med predvideno sezono RSV v otrokovem okolju, torej pet ali šest odmerkov (glede na vsakoletno odločitev stroke). Prvi odmerek je treba po možnosti uporabiti pred začetkom sezone RSV. Protitelesa se injicira v sprednji stranski del stegna.

PREGLED DOSTOPNIH CEPIV V SLOVENIJI
IME Vrsta Ščiti proti boleznim: Uporabljamo ga za:

Synagis

Humana monoklonska protitelesa

RSV

Nedonošenčke in mlajše od 2. let s prirojeno srčno napako ali bronhopulmonalno displazijo

 

 

UČINKOVITOST IN LASTNOSTI CEPIVA

Glede na dostopne podatke za sezono 2020/2021 je popolno zaščito s petimi odmerki palivizumaba prejelo 150 od 224 upravičenih otrok v Sloveniji (za nekatere ni podatkov, nekateri niso prejeli vseh odmerkov, nekateri pa zaradi nasprotovanja staršev niso prejeli zaščite). Noben od zaščitenih otrok ni zbolel za RSV, prav tako otroci niso imeli posebnih neželenih učinkov.

KDO SE NE SME CEPITI, NEŽELENI UČINKI

KDO SE NE SME CEPITI

Humanih monoklonskih protiteles proti RSV ne smejo prejeti otroci, preobčutljivi na palivizumab ali katero od pomožnih snovi. Poleg vode za injekcije in palivizumaba vsebuje še:

  • aminokislino glicin, ki jo naše telo izdeluje tudi samo in jo uporablja pri večini telesnih funkcij, ter
  • esencialno aminokislino histidin, ki jo vsebuje tudi hrana živalskega izvora, stročnice ter semena in oreški.

 

Izvedbo zaščite s palivizumabom je treba odložiti, če ima otrok zmerno do hudo akutno okužbo ali vročinsko bolezen, razen če bi odlog po zdravnikovi presoji pomenil večje tveganje. Blaga vročinska bolezen, denimo blaga okužba zgornjih dihal, običajno ni razlog za odložitev uporabe palivizumaba.

 

NEŽELENI UČINKI

Najpogostejši neželeni učinki so:

  • povišana telesna temperatura,
  • izpuščaj in
  • reakcije na mestu injiciranja.

 

Redko se lahko pojavijo tudi alergijske reakcije in anafilaktični šok.

 

Poročila o vseh zabeležnih neželenih učinkih vseh cepljenj in pri nas so dostopna na spletni strani NIJZ.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se