april 2023

SVETOVNI TEDEN CEPLJENJA

Med 24. in 30. aprilom bomo po vsem svetu obeležili Svetovni teden cepljenja, ki se bo letos nadaljeval s celoletno kampanjo The Big Catch Up. Zaradi covida-19 je namreč povsod prišlo do velikih zaostankov pri cepljenju dojenčkov in otrok proti nalezljivim boleznim. V treh letih epidemije je bilo tako izgubljenih več desetletij napredka, kar bo imelo doživljenjske zdravstvene posledice za te otroke in za skupnosti, v katerih živijo. Cilj kampanje The Big Catch Up bo zato izničiti zaostanke in  precepljenost dvigniti na predkoronsko raven.

Pandemija je na dostopnost cepljenja vplivala posredno in neposredno. Pomembni dejavniki, ki so vplivali na precepljenost in so povezani s pandemijo, so širjenje dezinformacij, motnje v storitvenih in dobavnih verigah, preusmerjanje virov na prizadevanja za sanacijo kriznih razmer in zaščitni ukrepi, ki so omejili dostopnost do cepljenja. Poleg covida-19 pa so upadu precepljenosti botrovali tudi drugi dejavniki, predvsem povečanje števila otrok, ki živijo v konfliktnih in negotovih razmerah, v katerih je dostop do cepljenja otežen.

Raven precepljenosti se je zmanjšala v več kot sto državah sveta, kar povzroča izbruhe ošpic, davice, otroške paralize in rumene mrzlice. Najpogosteje brez (popolnega) cepljenja ostanejo prav tisti otroci, ki so najbolj ogroženi - najrevnejši, tisti iz marginalnih skupnosti, begunci in otroci, ki živijo na konfliktnih območjih. Kar tri četrtine otrok, ki so leta 2021 ostali brez cepljenja, živi v dvajsetih državah z nizkimi ali srednjimi dohodki, največ v Indiji, Nigeriji, Indoneziji, Etiopiji in na Filipinih.

Na podlagi tega bi lahko prehitro sklepali, da to ni naš problem, a kot bo razvidno iz spodnjih podatkov, žal tudi Slovenija ni bila imuna na zaostanke in luknje v izvedbi obveznih cepljenj.

Davica, tetanus, oslovski kašelj

Leta 2021 je tako kar 25 milijonov otrok izpustilo vsaj enega od treh odmerkov cepiva proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju (DTP). To je največ od leta 2009. Od tega jih 18 milijonov sploh ni bilo cepljenih. Leta 2021 je tako le 81 % dojenčkov po svetu (105 milijonov) prejelo tri odmerke tega cepiva.

 

Ošpice

Precepljenost otrok proti ošpicam od začetka pandemije covida-19 vztrajno upada. Leta 2021 je skoraj 40 milijonov otrok po svetu izpustilo odmerek cepiva proti ošpicam. Od tega jih 25 milijonov sploh ni bilo cepljenih, 14.7 milijona otrok pa ni prejelo drugega odmerka. Pred uvedbo cepljenja so ošpice na vsaki dve do tri leta povzročale velike epidemije, v katerih je vsako leto življenje izgubilo ocenjenih več kot 2.5 milijona ljudi. Cepljenje je to številko drastično zmanjšalo in leta 2021 se je z virusom ošpic okužilo ocenjenih devet milijonov ljudi, umrlo pa jih je ocenjenih 128 tisoč.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se