oktober 2021

Gripa letos bo, zaščita s cepivom je varna

Od ponedeljka, 18. oktobra 2021, v Sloveniji poteka cepljenje proti sezonski gripi. Cepljenje je brezplačno in priporočljivo za vse, še posebej za starejše od 65 let in druge skupine z večjim tveganjem za težji potek bolezni (mlajši otroci, nosečnice, kronični bolniki). Za cepljenje ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT, cepljenje proti gripi pa se lahko izvede sočasno s cepljenjem proti covidu-19. Za cepljenje se lahko naročite pri izbranem zdravniku, odrasli pa tudi v območnih ambulantah NIJZ. Kontakti slednjih so vam na voljo na spletni strani NIJZ.

 

Na družbenih omrežjih je prejšnjo zimo krožilo precej šaljivih objav na temo gripe, ki se lani res ni pojavila. Vendar so bili lani v tem času zaprti vrtci, šole in fakultete, ljudje so v veliki meri delali doma, večjih dogodkov in druženj ni bilo. Hkrati smo bolj vestno nosili maske, ki širjenja ne preprečujejo le covidu-19, temveč tudi drugim virusom, ki se prenašajo kapljično ali z aerosoli. Letos je situacija drugačna, vrtci in šole so na srečo odprti, ampak to predstavlja tudi možnost, da se respiratorni virusi lažje širijo. V sosednjih državah tako že poročajo o prvih primerih gripe. Vsekakor je bolje, da virus prehitimo in se pred njim zaščitimo s cepljenjem.

Gripa je še posebej nevarna za starejše, saj od 80 % do 90 % vseh smrti, povezanih z gripo, doleti starejše od 65 let.

Cepljenje proti sezonski gripi je priporočljivo opraviti vsako jesen z enim odmerkom cepiva, ki vsebuje antigene, ki jih za tekočo jesensko-zimsko sezono priporoči Svetovna zdravstvena organizacija. Zadostuje en odmerek cepiva, dva odmerka prejmejo le otroci, mlajši od 9 let, ki se proti gripi cepijo prvič. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.

Čeprav za večino ljudi z dobro delujočim imunskim sistemom gripa ne predstavlja večje grožnje, je za nekatere lahko smrtno nevarna. Rizične skupine za težak potek gripe so:

  • starejši od 65 let,
  • kronični bolniki,
  • ljudje z izrazito povečano telesno težo,
  • majhni otroci (od 6 do 23 mesecev starosti) in
  • nosečnice (cepljenje med nosečnostjo ščiti tudi novorojenčka do 6. meseca starosti).

Zelo pomembno je, da se proti gripi cepijo tudi družinski člani ljudi, ki spadajo v eno od rizičnih skupin. 

Cepivo proti gripi spada med cepiva z najmanj neželenimi učinki. Je zelo varno, resnega neželenega učinka, kot je alergična reakcija, nismo zabeležili že vrto let.

Ker se virusi gripe hitro in pogosto spreminjajo, je tudi cepivo vsakič nekoliko drugačno, a kljub temu spada med cepiva z najmanj neželenimi učinki. V Sloveniji cepivo proti gripi zadnja leta predstavlja od 15 % do 25 % vseh cepiv, ki jih porabimo v državi, in ima hkrati eno najnižjih stopenj pojavnosti neželenih učinkov. Ljudje se včasih jezijo, da so zaradi cepljenja zboleli za gripo, vendar je to povsem nemogoče, saj gre za tako imenovano mrtvo oziroma inaktivirano cepivo. Ker pa traja približno dva tedna, da cepivo prične delovati, je seveda možno, da se z virusom gripe okužimo in zbolimo v tem vmesnem obdobju.

Podrobne informacije o gripi, cepivu in njegovi uporabi najdete v rubriki Bolezni in cepiva zanje.

Naslednji članek
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se