Cepljenje mladih do 26. leta

Rubrika vsebuje informacije o cepljenju vseh mladih do 26. leta starosti - dijakov, študentov in tistih, ki se ne šolajo. Za mlajše otroke si oglejte rubriko Otroci. V njej so vam na voljo tudi odgovori na številna vprašanja v zvezi s cepljenjem, in sicer v razdelku Vse o cepljenju otrok.

Po zaključenem predšolskem obdobju, ko otroci prejmejo večino obveznih in priporočljivih cepiv, nastopi obdobje osnovne šole, v katerem se program obveznih in priporočljivih cepljenj nadaljuje. Zadnji odmerek cepiva iz rednega programa obveznih cepljenj pa mladi prejmejo med 16. in 18. letom.

V tem obdobju, torej do 26. leta, zdravstveno zavarovanje še vedno krije vse odmerke cepiva tudi za zamudnike, ki se v predšolskem in osnovnošolskem obdobju niso cepili v skladu z nacionalnim programom obveznih cepljenj ali pa so bili cepljeni nepopolno.

Za celovito zaščito zdravja v obdobju do 26. leta na vrsto pridejo tudi nekatera nova obvezna cepljenja, povezana z izobraževalnimi programi (steklina in klopni meningoencefalitis), ter seveda splošno priporočena cepljenja, kot je cepljenje proti gripi.

Cepljenje učencev, dijakov, študentov in drugih mladih odraslih do dopolnjenega 26. leta starosti v okviru rutinskega programa cepljenja opravljajo šolski in študentski zdravniki v javnih zavodih, zasebni zdravniki in zdravniki družinske medicine.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se