Cepljenje mladih do 26. leta

Rubrika vsebuje informacije o cepljenju vseh mladih do 26. leta starosti - dijakov, študentov in tistih, ki se ne šolajo. Za mlajše otroke si oglejte rubriko Otroci. V njej so vam na voljo tudi odgovori na številna vprašanja v zvezi s cepljenjem, in sicer v razdelku Vse o cepljenju otrok.

Po zaključenem predšolskem obdobju, ko otroci prejmejo večino obveznih in priporočljivih cepiv, nastopi obdobje osnovne šole, v katerem se program obveznih in priporočljivih cepljenj nadaljuje. Zadnji odmerek cepiva iz rednega programa obveznih cepljenj pa mladi prejmejo med 16. in 18. letom.

V tem obdobju, torej do 26. leta, zdravstveno zavarovanje še vedno krije vse odmerke cepiva tudi za zamudnike, ki se v predšolskem in osnovnošolskem obdobju niso cepili v skladu z nacionalnim programom obveznih cepljenj ali pa so bili cepljeni nepopolno.

Za celovito zaščito zdravja v obdobju do 26. leta na vrsto pridejo tudi nekatera nova obvezna cepljenja, povezana z izobraževalnimi programi (steklina in klopni meningoencefalitis), ter seveda splošno priporočena cepljenja, kot je cepljenje proti gripi.

Cepljenje učencev, dijakov, študentov in drugih mladih odraslih do dopolnjenega 26. leta starosti v okviru rutinskega programa cepljenja opravljajo šolski in študentski zdravniki v javnih zavodih, zasebni zdravniki in zdravniki družinske medicine.

 

POVEZANE VSEBINE 

Obvezna cepljenja za mlade do 26. leta

Splošno priporočena cepljenja za mlade do 26. leta

Priporočena cepljenja za mlade kronične bolnike

Zamudniki

HPV: odgovori na vse skrbi staršev in najstnikov

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se