Obvezna cepljenja za mlade do 26. leta

Splošna obvezna cepljenja

V Sloveniji je cepljenje proti nekaterim najnevarnejšim nalezljivim in drugim boleznim obvezno. Večina ljudi se proti tem boleznim cepi že v zgodnjem otroštvu, v predšolskem in osnovnošolskem obdobju, cepljenje pa je obvezno tudi za zamudnike.

Zato se morajo mladi do 26. leta, ki še niso prejeli osnovnega cepljenja, cepiti proti naslednjim boleznim:

1. Ošpice, mumps in rdečke

Cepljenje se izvede z mešanim cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, prejeti je treba dva odmerka v razmiku enega meseca. Za več informacij kliknite na ime posamezne bolezni, dodatna pojasnila in odgovore pa najdete v rubriki Vse o cepljenju otrok.

 

2. Otroška paraliza

Cepljenje se opravi s tremi odmerki cepiva proti otroški paralizi, ki ščiti proti poliovirusom tipov 1, 2 in 3. Drugi odmerek je treba prejeti 2 meseca po prvem, tretjega pa od 8 do 12 mesecev po prvem.

Preberite si več o cepljenju proti otroški paralizi.

 

3. Hepatitis B

Cepljenje se opravi z ustreznim cepivom proti hepatitisu B, praviloma s tremi odmerki cepiva po shemi 0, 1, 6 mesecev. Za mlade od 16. leta starosti dalje se uporabi cepivo za odrasle. Preberite si več o cepljenju proti hepatitisu B.

 

4. Davica, tetanus in oslovski kašelj

Za mlade do 26. leta, ki proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju še niso bili cepljeni ali če o cepljenju ni dokazov, je obvezno cepljenje, ki se izvede:

  • z enim odmerkom mešanega 3-valentnega cepiva proti davici, tetanusu in oslovskem kašlju,
  • mesec dni kasneje z enim odmerkom mešanega 2-valentnega cepiva proti davici in tetanusu ter
  • šest mesecev po prvem odmerku s še enim odmerkom mešanega 2-valentnega cepiva proti davici in tetanusu.

 

Za tiste, ki so bili proti tem boleznim cepljeni redno v skladu s programom cepljenja, je v obdobju med 16. in 18. letom obvezen le obnovitveni odmerek cepiva proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju. Obnovitveno cepljenje je obvezno tudi za zamudnike do 26. leta starosti. Pri dijakih se to cepljenje izpelje pri enem od sistematskih pregledov z upoštevanjem, da od zadnjega cepljenja ni minilo več kot deset let.

Vsa navedena cepljenja krije zdravstveno zavarovanje.

 

Obvezna cepljenja, povezana z izobraževanjem

1. Klopni meningoencefalitis (KME)

Cepljenje proti KME je obvezno za dijake in študente, ki so pri praktičnih vajah izpostavljeni nevarnosti okužbe. Preberite si več o cepljenju proti KME.

2. Steklina

Preventivno cepljenje proti steklini je obvezno za dijake in študente, ki se pri praktičnem pouku lahko okužijo z virusom stekline. Preberite si več o cepljenju proti steklini.

Obe cepljenji krije zdravstveno zavarovanje.

 

Posebna obvezna cepljenja

Dodatna cepljenja v posebnih okoliščinah

Včasih je dodatno cepljenje obvezno tudi za tiste mlade, ki so v otroštvu že bili popolno cepljeni v skladu z nacionalnim programom. To velja v naslednjih primerih:

  • obvezno cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam z enim odmerkom cepiva v primeru epidemioloških razlogov, kadar tako odloči Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ);
  • obvezno cepljenje proti otroški paralizi ob pojavu sporadičnega primera, izbruha ali epidemije, ko tako določi NIJZ.

 

Cepljenja v takšnih primerih krije zdravstveno zavarovanje.

 

Tifus

Cepljenje je obvezno za mlade, ki živijo v skupnem gospodinjstvu s nosilcem klic trebušnega tifusa. Cepljenje je obvezno tudi, če obstajajo epidemiološki razlogi, ki jih določii NIJZ. Cepljenje se opravi z enim odmerkom cepiva, obnovitveni odmerek pa je potreben vsaka tri leta, dokler traja nevarnost okužbe. Cepljenje krije zdravstveno zavarovanje.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se