PRESADITEV ORGANOV

Bolniki, ki so zaradi različnih razlogov prestali presaditev organov, morajo zaradi nevarnosti, da telo novi organ zavrne, prejemati posebna zdravila, imenovana zaviralci imunske odzivnosti ali imunosupresivi. Ta zdravila zavirajo delovanje imunskega sistema, zaradi česar so bolniki manj odporni na okužbe in bolezni. Zato je zelo pomembno, da so pred temi boleznimi ustrezno zaščiteni s cepljenjem, vendar je treba določena cepljenja opraviti oziroma preveriti PRED presaditvijo organov.

Pred presaditvijo organa je treba preveriti, proti katerim bolezni so že bili cepljeni ter po potrebi s preverjanjem protiteles v krvi ugotoviti, kako učinkovita so bila oziroma kako učinkovita so še ta cepljenja (denimo tista, ki jih prejmemo že v zgodnjem otroštvu, na primer proti davici, tetanusu, oslovskim kašlju, hemofilusu influence tipa B, ošpicam, mumpsu in rdečkam).

Če se izkaže, da človek, ki čaka na presaditev organa, ni ustrezno zaščiten proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter če potrebuje zaščito pred noricami ali herpes zostrom, je treba cepljenje opraviti PRED presaditvijo organa, saj so cepiva proti naštetim boleznim živa (oslabljena) cepivo. To pomeni, da vsebujejo oslabljene viruse teh bolezni in bi lahko bila za bolnika na imunosupresivih nevarna.

Tudi ostala manjkajoča cepljenja je zaradi večje učinkovitosti priporočljivo opraviti pred presaditvijo organa.

Poleg obveznih cepljenj za vse ljudi, ki jih večinoma prejmemo v otroštvu, in poleg splošnih priporočil, ki veljajo za vse kronične bolnike, stroka za ljudi, ki jih čaka presaditev organa (še posebej jeter), priporoča še cepljenje proti hepatitisu A in hepatitisu B.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se