Priprava na potovanje

Svet je čudovit in splača si ga ogledati, a da se domov vrnemo zdravi, moramo o ukrepih razmišljati že precej pred odhodom. V številnih državah so namreč prisotne nalezljive bolezni, proti katerim se lahko uspešno zaščitimo le s cepljenjem.

Pri nas imamo za vse informacije o zaščiti na potovanjih na voljo Ambulante za potnike, ki po vsej državi delujejo v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Da nam bodo lahko kakovostno svetovali, moramo kot potniki imeti pripravljen podroben načrt poti. Za ustrezno odločitev o potrebnih cepljenjih moramo pred obiskom Ambulante za potnike vedeti:

1. Kje vse bomo potovali: na podlagi teh informacij, tudi če gre le za nekaj urni transfer na letališču, nam bodo strokovnjaki lahko povedali, katere bolezni se pojavljajo v teh deželah in kako se lahko proti njim zaščitimo.

2. Koliko zvezdic si bomo privoščili in kaj bomo počeli: vedeti moramo, da spanje pod milijardo zvezd za zdravje prinaša več tveganja kot spanje v hotelski sobi z nekaj zvezdicami. K možnostim okužbe prispevajo tudi različne dejavnosti, denimo plavanje v jezerih in rekah.

3. Kako dolgo bo naše potovanje: dlje kot se gibljemo na območju, na katerem so prisotne nalezljive bolezni, večje so možnosti za okužbo. Poleg tega na daljših potovanjih sčasoma tudi pri nas samih nekoliko popusti higienska vnema, kar lahko še dodatno prispeva k večjim možnostim okužbe.

Tem informacijam bodo strokovnjaki v Ambulanti za potnike dodali še starost in zdravstveno stanje potnika (denimo kronične bolezni ali alergije) ter podatke o že opravljenih cepljenjih, nato pa na podlagi vseh teh podatkov podali priporočila za še potrebna cepljenja, ki jih lahko tudi izvedejo.

Nekatera cepljenja so za potnike obvezna, druga priporočena. Proti vrsti bolezni, kot so davica, tetanus, oslovski kašelj in otroška paraliza ali pa rdečke, ošpice in mumps smo v Sloveniji že več generacij zapored cepljeni v otroštvu. Rutinska cepljenja potekajo v skladu z nacionalnim programom cepljenj in cepljenje otrok proti določenim boleznim je obvezno ne glede na potovanje. Ker pa so te bolezni drugod po svetu lahko pogostejše, kot so pri nas, je treba preveriti, ali smo proti njim ustrezno zaščiteni in po potrebi prejeti manjkajoče ali obnovitvene odmerke.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se