rotaviroza

Rotaviroza je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročijo različni rotavirusi. Ker so rotavirusi zelo odporni in zelo kužni, se hitro širijo ter povzročajo izbruhe in epidemije povsod, kjer se zadržuje večje število ljudi (vrtci, domovi za ostarele, bolnišnice …).

Driska, bruhanje in bolečine v trebuhu so tipični prvi znaki rotaviroze, lahko pa se jim pridružijo tudi vročina in znaki prehlada. Najpogosteje zbolijo otroci med 6 in 24 meseci, ki so tudi najbolj ogroženi. Izguba tekočine zaradi driske in bruhanja (tudi do 20-krat na dan) lahko hitro privede do izsušitve oziroma dehidracije. Zato dojenčki in malčki z rotavirozo pogosto pristanejo v bolnišnici. Leta 2016 je bilo v Sloveniji 1235 prijav rotavirusnih okužb, zaradi rotaviroz pa je bilo v bolnico sprejetih 620 ljudi, predvsem otrok. Predvidevamo, da je dejansko število okuženih oseb veliko večje, po nekaterih ocenah tudi 10-krat več, kot je prijavljenih primerov. Večina prijavljenih primerov je pri otrocih do 5 leta starosti. Bolezen oziroma epidemija se največkrat pojavi pozimi in zgodaj spomladi.

Rotavirusi so zelo kužni in se zelo lahko prenašajo. Izločajo se z blatom in bruhanjem okuženih ljudi. Preko onesnaženih rok, površin, predmetov in igrač (virusi se lahko na površini ohranijo do teden dni) pa se okužba širi na druge ljudi. Možna je tudi okužba preko zraka. Bolezenski znaki se navadno pojavijo po enem do treh dni po okužbi. Pri odraslih lahko okužba poteka tudi brez bolezenskih znakov. Otroci izločajo virus že pred znaki okužbe, pa tudi potem, ko so že zdravi. Okužbe je zelo težko preprečiti, zato pogosto zbolijo vsi družinski člani in večina otrok v vrtčevski skupini. Bolezen običajno traja od 5 do 8 dni. Ker obstaja več različnih tipov rotavirusov, se rotaviroza lahko pojavi večkrat, a ponovne okužbe navadno niso tako resne kot prva.

Zdravilo za zdravljenje rotaviroze ne obstaja. Lahko samo lajšamo težave, ki jih bolezen povzroči. Nadvse pomembno je, da nadomeščamo izgubljeno tekočino in uravnavamo elektrolite (soli in sladkor). Bolnik naj večkrat pije po požirkih oziroma žličkah, kolikor lahko prenese oziroma obdrži v sebi. Posebna dieta ni potrebna, saj bolezni ne ublaži. Otrok naj uživa lahko prebavljivo hrano v zmernih količinah. Tudi doječe se otroke dojimo še naprej in število podojev povečamo. Ob sumu na dehidracijo bolnika čim prej odpeljemo v bolnišnico, kjer bo prejel infuzijo.

Okužbo z rotavirusi lahko preprečimo samo s skrbnim izvajanjem higienskih ukrepov: dosledno temeljito umivanje in razkuževanje rok, pravilno odstranjevanje plenic in krp s katerimi brišemo izločke (zavijemo jih v plastično vrečko od odložimo v smeti), pranje okužene posteljnine pri visokih temperaturah (čim hitreje po okužbi) ter pogosto čiščenje in razkuževanje površin (tudi tal), predmetov in igrač v okolici bolnika, zračenje prostora ... Kljub vsem ukrepom je zaradi dolgega preživetja rotavirusov na rokah in predmetih ter njihove izredne kužnosti, okužbo težko preprečiti.

ZA KOGA JE CEPLJENJE PRIPOROČLJIVO IN KAKO SE IZVAJA

Cepljenje proti rotavirozi se priporoča dojenčkom od šestega tedna dalje. Cepimo lahko tudi nedonošenčke, rojene po vsaj 27 tednih nosečnosti. Za učinkovito zaščito so potrebni dva oziroma trije odmerki (odvisno od cepiva, ki ga izberemo), med katerimi mora biti vsaj štiri tedne premora, cepljenje pa mora biti zaključeno do 24. ali 32. tedna starosti. Cepivo se preko kapalke nakaplja v otrokova usta. Otroka po predhodnem dogovoru cepi izbrani pediater.

Cepljenje proti rotavirozi je samoplačniško.

PREGLED DOSTOPNIH CEPIV V SLOVENIJI
IME VRSTA

Rotarix

Cepivo proti rotavirusom z oslabljenimi virusi

RotaTeq

Cepivo proti rotavirusom z oslabljenimi virusi, petvalentno
UČINKOVITOST IN LASTNOSTI CEPIVA

Cepivo je zelo učinkovito, saj prepreči več kot 80 % vseh okužb z rotavirusi in več kot 90 % hudih potekov bolezni. Zaščita s cepljenjem proti rotavirusom traja vsaj dve leti. Cepivo ne ščiti pred drugimi povzročitelji črevesnih bolezni.

KDO SE NE SME CEPITI, NEŽELENI UČINKI

Kdo se ne sme cepiti?

S cepivom proti okužbi z rotavirusi se ne smejo cepiti otroci, ki:

  • imajo hudo alergijo na katerokoli sestavino cepiva
  • so imeli hudo alergijsko reakcijo po predhodnem cepljenju s tem cepivom,
  • so se rodili z nepravilnostjo prebavil,
  • so predhodno imeli  črevesno zaporo, pri kateri se en del črevesja uviha v drugega (invaginacija),
  • imajo hude motnje imunskega sistema,
  • so starejši od 24 tednov.

 

Pri otrocih z vročino, drisko ali bruhanjem se cepljenje lahko izvede, ko so zdravi.

Cepljenje proti rotavirusnim okužbam je smiselno opraviti istočasno s cepljenjem proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, okužbam s hemofilusom influence b.

 

Neželeni učinki

Neželeni učinki so večinoma blagi in prehodni, najpogostejši so:

  • zvišana telesna temperatura
  • razdražljivost in utrujenost
  • driska in bruhanje
  • napihnjenost (vetrovi) in bolečine v trebuhu.

 

Poročila o vseh zabeleženih neželenih učinkih vseh cepljenj pri nas so dostopna na spletni strani NIJZ.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se