junij 2022

Nova aplikacija Moj otrok

Sredi junija 2022 je zaživela nova brezplačna mobilna aplikacija Moj otrok, s pomočjo katere lahko starši spremljajo razvoj svojega otroka in opazijo morebitna odstopanja. Vsebuje kopico zanesljivih in preverjenih informacij o nosečnosti, otrokovem zdravju, cepljenju in zdravstveni oskrbi. Velik del aplikacije je namenjen prav informacijam o nalezljivih boleznih in cepivih, ki jih imamo na voljo za zaščito. 

Aplikacijo je pripravila skupina študentov medicine Univerze v Ljubljani pod strokovnim vodstvom mentorjev z univerze in iz Sekcije za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva. Vse informacije, objavljene v aplikaciji, so torej strokovno pregledane in znanstveno zanesljive. Cilj aplikacije je staršem, ki informacije vedno pogosteje iščejo na spletu, olajšati prve mesece in leta skrbi za otrokov razvoj in zdravje.

V aplikacijo lahko starši vnesejo osnovne podatke o otroku, denimo ime, spol in datum rojstva. Nato lahko po želji odgovorijo na vprašanja o porodni teži in dolžini otroka, morebitnih posebnostih v nosečnosti, ob in po porodu ter v obdobju novorojenčka, morebitnih posebnostih pri sorojencih in starših, dosedanjih boleznih, hospitalizacijah, operacijah, poškodbah, alergijah in podobno. Odgovori na ta vprašanja so lahko v pomoč pri naslednjem pregledu otroka pri pediatru. Starši lahko v aplikacijo vnesejo tudi kontakt izbranega pediatra in mu tako prek aplikacije neposredno sporočajo podatke o zdravstvenem stanju otroka. Aplikacija vključuje tudi koledar, v katerem si starši lahko nastavijo opomnike za pregled otroka pri pediatru, aplikacija pa omogoča še spremljanje urnika cepljenja otroka ter samostojno beleženje in poročajo o morebitnih neželenih učinkih po cepljenju.

Mobilno aplikacijo Moj otrok odlikuje tudi obširen informativni razdelek, v katerem lahko starši poiščejo informacije o boleznih, cepivih in cepljenju, negi in prehrani otroka, nekaj informacij pa je namenjenih otrokom samim ter nosečnicam.

Aplikacija je za uporabnike brezplačna, neprofitna in ne vsebuje oglasnih vsebin. Na voljo je uporabnikom mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android in iOS. Uporaba aplikacije je preprosta in pregledna, zagotovljena je tudi varovanje osebnih podatkov. Vpis osebnih podatkov namreč ni nujen za uporabo aplikacije ali dostop do informacij, če pa si jo starši želijo uporabljati tudi na ta način, aplikacija ne shranjuje in ne dovoljuje dostopa do vanjo vpisanih podatkov drugim osebam.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se