Splošno priporočena cepljenja za mlade do 26. leta

Gripa

Gripa je akutna okužba dihal, ki se zelo hitro širi, zato so pozimi in spomladi značilne epidemije te bolezni. V Sloveniji vsako leto za gripo zboli do 10 % prebivalstva, zato je cepljenje priporočljivo za vse, še posebej pa za:

  • mlade z določenimi kroničnimi obolenji (kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, nevro-mišična bolezen, nekatere maligne neoplazme, sladkorna bolezen, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv) in
  • dijake in študente zdravstvenih izobraževalnih programov, ki v sezoni gripe opravljajo vaje v zdravstvenih ustanovah.

 

Cepljenje proti gripi je brezplačno za vse zavarovane osebe. 

Cepljenje proti gripi je treba vsako jesen ponoviti s cepivom, ki vsebuje antigene, ki jih za tekočo jesensko-zimsko sezono priporoči Svetovna zdravstvena organizacija.

Preberite si več o cepljenju proti gripi.

 

Humani papiloma virus (HPV)

Okužba s humanimi papilomavirusi (HPV) je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se vsaj enkrat v življenju okuži večina spolno dejavnih ljudi. HPV povzroča skoraj vse primere raka materničnega vratu, ki je drugi najpogostejši rak za evropske ženske med 15. in 44. letom starosti, povzroča pa tudi raka nožnice in vulve pri ženskah, raka penisa pri moških ter raka zadnjika in ustnega dela žrela pri obeh spolih. Cepljenje je najbolj učinkovito izvesti pred prvimi spolnimi stiki, torej pred prvo možnostjo okužbe, saj ne ščiti pred okužbami, do katerih je prišlo pred izvedbo cepljenja.

Pri nas proti HPV v okviru nacionalnega programa cepimo deklice in dečke, ki v tekočem letu obiskujejo 6. razred osnovne šole, zdravstveno zavarovanje pa cepljenje krije tudi zamudnicam (ki so obiskovale 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bile cepljene) in zamudnikom (dečki, ki so obiskovali 6. razred v šolskem letu 2021/22 ali kasneje in še niso bili cepljeni). V šolskem letu 2023/2024 je cepljenje proti HPV brezplačno tudi za fante, ki obiskujejo 1. ali 3. letnik srednje šole.  

Preberite si več o cepljenju proti HPV.

Preberite si odgovore na vse skrbi najstnikov in staršev o sami bolezni HPV in cepljenju proti njej. 

COVID-19

Mladi covid-19 sicer večinoma prebolijo v blažji obliki. Cepljenje je priporočeno iz več razlogov:

  • Mladi so zaradi načina življenja v tem obdobju, ki vključuje veliko druženja in bližnjih stikov, bolj izpostavljeni možnosti okužbe s koronavirusom.
  • Več cepljenih pomeni manjši prenos okužb ob medsebojnem druženju v šolah, fakultetah, lokalih in klubih.
  • Prav zato, ker jih bolezen ne položi v posteljo, so mladi pomembni prenašalci okužb. A če sta cepljena najstnik in babi, je možnost, da babica konča v bolnišnici, mnogo manjša.
  • Pri najstnikih je tveganje dolgega covida-19 večje kot pri mlajših otrocih in s cepljenjem lahko verjetno močno zmanjšamo možnost tega pojava, če slučajno kljub cepljenju pride do okužbe.

 

Več informacij:

COVID-19: bolezen, cepiva, cepljenje

Otroci in cepljenje proti covidu-19

KLOPNI MENINGOENCEFALITIS (KME)

KME je resna in izjemno boleča okužba centralnega živčnega sistema, za katero ne poznamo zdravila. Obolevnost v Sloveniji je med najvišjimi na svetu, delež cepljenih pa zelo nizek. Celotna Slovenija že 50 let velja za žarišče KME, ki lahko pusti trajne posledice, ki obrnejo življenje na glavo tako bolniku kot njegovim bližnjim. Približno 5 % bolnikom ostanejo trajne ohromitve, pri več kot tretjini bolnikov pa se razvije postencefalitični sindrom.

Cepljenje je obvezno za dijake in študente, ki so pri praktičnih vajah izpostavljeni nevarnosti okužbe, krije ga zdravstveno zavarovanje. Cepljenje je priporočljivo tudi za vse prebivalce Slovenije, še posebej tiste, ki bivajo na endemskem območju, in tiste, ki se bodo zaradi šolskih aktivnosti zadrževali v naravnih žariščih bolezni. Priporočljivo cepljenje proti KME za mlade je samoplačniško.

Preberite si več o cepljenju proti KME.

NORICE

Norice v Sloveniji že v otroštvu preboli večina ljudi. Bolezen je zelo nalezljiva in ob stiku z okuženim zboli kar 90 % ljudi, ki noric še niso preboleli. Običajno je bolezen bolj zoprna kot nevarna, a stvari se lahko zelo zapletejo (hude okužbe kože, brazgotine, poškodbe možganov, celo smrt). Virus, ki povzroča norice, ostane v organizmu vse življenje in se lahko kasneje izrazi kot herpes zoster, ki lahko povzroča hude bolečine in močno poslabša kakovost življenja.

Zato je cepljenje proti noricam priporočljivo za vse, ki še niso preboleli noric, še zlasti za tiste, ki obiskujejo zdravstvene izobraževalne programe. Poleg tega je cepljenje proti noricam še posebej  priporočljivo za:

  • mlade, ki so v remisiji akutne levkemije,
  • mlade, ki bodo morali prejeti velike odmerke kortikosteroidov ali imunosupresivnih zdravil zaradi bolezni ledvic, težke astme ali drugih bolezni oziroma pred presaditvijo organov ter po presaditvi krvotvornih matičnih celic (cepivo morajo prejeti pred začetkom jemanja teh zdravil), 
  • mlade, katerih družinski člani in druge bližnje osebe imajo bolezenska stanja z okrnjeno imunostjo.

 

V teh primerih cepljenje krije zdravstveno zavarovanje.

Preberite si več o cepljenju proti noricam.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se