december 2023

Kdo naj se letos cepi proti covidu-19?

V jesensko-zimskem času so virusna dihalna obolenja pogostejša, med njimi pa je še vedno prisoten tudi virus covid-19. Poleg higienskih ukrepov za omejevanje okužb dihal se za zaščito pred novim koronavirusom ranljivim skupinam priporoča tudi cepljenje.

Od jeseni 2023 je cepljenje proti covidu-19 priporočljivo za vse, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni, torej za:

  • oskrbovance domov za starejše občane in socialno varstvenih zavodov,
  • posebej ranljive kronične bolnike ter
  • starejše od 65 let.

 

Zanje je cepljenje posebej pomembno, ker dokazano preprečuje težek potek covida-19. Cepijo se lahko tudi vsi ostali, ki to želijo, cepljenje pa je za vse brezplačno.

Priporočeni dve cepivi

V Sloveniji sta za cepljenje oseb z večjim tveganjem za težji potek bolezni priporočeni posodobljeni cepivi Comirnaty Omicron XBB.1.5 proizvajalca Pfizer-BioNTech in beljakovinsko cepivo Nuvaxovid XBB.1.5 proizvajalca Novavax, ki sta prilagojeni novi podrazličici virusa.

Potreben le en odmerek 

Odrasle osebe z normalnim delovanjem imunskega sistema prejmejo en odmerek posodobljenega cepiva, tudi če v preteklosti še niso bile cepljene ali bolezni niso prebolele. Cepimo se lahko tudi, če smo bili predhodno cepljeni z drugim cepivom proti covid-19, od zadnjega odmerka pa mora miniti vsaj 6 mesecev. Če smo covid-19 nedavno preboleli, mora od prebolele bolezni do cepljenja miniti vsaj 3 mesece.

CEPIMO SE LAHKO PRI OSEBNEM ZDRAVNIKU 

Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki, cepljenje odraslih pa tudi območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Za cepljenje v ambulantah NIJZ se je potrebno predhodno naročiti, tudi pri osebnem zdravniku pa je naročanje priporočljivo, da se lahko v ambulantah ustrezno pripravijo.

CEPILNI TROJČEK ZA STAREJŠE 

Pri starejših od 65 let ter kroničnih bolnikih se poleg cepljenja proti covid-19 v tem času priporoča tudi cepljenje proti gripi, ki je sicer priporočeno in brezplačno za vse prebivalce z urejenim zdravstvenim zavarovanjem, ter proti pnevmokoknim okužbam, ki je od leta 2022 brezplačno (s 23-valentnim cepivom) za kronične bolnike ter starejše od 65 let. Cepljenja proti gripi, pnevmokoknim okužbam in covidu-19 se lahko opravijo sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

Prejšnji članek
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se