julij 2022

Virus otroške paralize v Londonu

V vzorcih odpadnih voda v vzhodnem Londonu so odkrili virus, ki povzroča otroško paralizo. Gre za prvo pojavljanje poliovirusa v Veliki Britaniji po skoraj štiridesetih letih, saj so zadnji primer bolezni zabeležili leta 1984. Primerov bolezni pri ljudeh zaenkrat niso odkrili.

Britanska agencija za zdravstveno varstvo (UKHSA) je sporočila, da gre za tako imenovani cepilni sev (cVDPV2) in da je bržkone prišlo do prenosa iz človeka na človeka, najverjetneje med tesno povezanimi člani razširjene družine. Odkritje za večino, ki je cepljena, ne predstavlja velike nevarnosti, a kljub temu pozivajo vse starše, naj preverijo cepilni status svojih otrok. Tudi v Veliki Britaniji je namreč precepljenost otrok v zadnjih letih upadla.

Divji sevi otroške paralize so skoraj izkoreninjeni, pojavljajo se le še v Afganistanu, Pakistanu in Malaviju. Širše prisotni pa so tako imenovani cepilni sevi. V nekaterih državah namreč še vedno uporabljajo oralno cepivo, ki vsebuje živ, a inaktiviran virus. Pri uporabi tega cepiva obstaja majhna možnost mutacije virusa, ki pri prejemniku cepiva lahko povzroči okužbo. V redkih primerih lahko takšen posameznik okužbo prenese tudi na druge, še posebej v skupnostih, kjer je precepljenost majhna. Poliovirus je v London najverjetneje prinesla oseba, ki je prejela takšno oralno cepivo, bržkone v Afganistanu, Pakistanu ali Nigeriji, nato pa na začetku leta pripotovala v Veliko Britanijo.

V Sloveniji smo rutinsko in sistematično cepljenje otrok proti otroški paralizi uvedli v 60. letih prejšnjega stoletja. Do takrat je vsako leto za otroško paralizo zbolelo do 250 otrok, do 24 otrok letno je umrlo, mnogi pa so za vse življenje ostali hromi. Zadnjih devet primerov otroške paralize smo v Sloveniji zabeležili leta 1978. A dokler je bolezen prisotna kjerkoli na svetu in ni povsem izkoreninjena, je potrebno s cepljenjem nadaljevati.

V sodobnem svetu, ko ljudje veliko potujemo, se namreč bolezen hitro lahko ponovno pojavi, še posebej v skupnostih, kjer je precepljenost nizka oziroma je upadla. To se je v zadnjih letih zgodilo tudi pri nas. Podatki za leto 2021 namreč kažejo, da tako nizke precepljenosti predšolskih otrok proti otroški paralizi še nismo imeli, odkar sistematično spremljajo to statistiko.

Precepljenost predšolskih in šolskih otrok leta 2021

Informacije o cepljenju proti otroški paralizi

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se