Med nosečnostjo

V času nosečnosti mora ženska še posebej skrbeti za svoje zdravje. Zaradi mnogih sprememb v delovanju njenega telesa, med drugim tudi imunskega sistema, je tveganje za okužbo z nekaterimi boleznimi večje, bolezni pa so lahko nevarne tudi za otroka. Skrb za zdravje nosečnice in njenega otroka tako vključuje tudi nekatera cepljenja, predvsem proti gripi in oslovskemu kašlju- Zelo pomembno je tudi, da so proti  nalezljivim boleznim cepljeni tudi družinski člani nosečnice, saj se s tem zmanjša možnost za njeno okužbo.

Cepljenje med nosečnostjo seveda sproži vprašanja o varnosti cepljena za plod. Izdelovalci cepiv njihove varnosti namreč ne morejo testirati na nosečnicah in tako zagotoviti raziskav, na osnovi katerih bi potrdili, da so cepiva povsem varna za nosečnico in otroka. Vendar si je stroka enotna, da je uporaba mrtvih cepiv (proti gripi in oslovskemu kašlju) v nosečnosti varna in ne škoduje nosečnici ali plodu, cepljenju z živimi cepivi, ki vsebujejo oslabljen virus ali bakterijo bolezni, pa se je med nosečnostjo treba izogniti zaradi teoretične možnosti, da pride do okužbe ploda.

Gripa

Gripa je zelo nalezljiva in pogosto nevarna bolezen, ki lahko vodi  v razvoj pljučnice in druge smrtno nevarne zaplete. Med ljudi s povečanim tveganjem za okužbo in z boleznijo povezanimi zapleti pa sodijo tudi nosečnice, predvsem v zadnjih treh mesecih nosečnosti. Potek bolezni je pri nosečnicah težji, traja dlje, pogostejši pa so tudi smrt nosečnice, splav, prezgodnji porod, nizka porodna teža novorojenčka ter hujše prirojene okvare ali celo smrt ploda. Zaradi povečane ogroženosti nosečnic, porodnic ter novorojenčkov se že od leta 1960 priporoča cepljenje nosečnic z mrtvim (inaktiviranim) cepivom proti gripi, ki ga lahko prejmejo kadarkoli v času nosečnosti. Cepljenje še posebej priporočajo vsem, ki so noseče v času sezonske gripe (vrhunec je v obdobju od decembra do februarja). S cepljenjem med nosečnostjo mamica pred boleznijo zavaruje tudi novorojenčka, saj preko posteljice prejme mamina protitelesa, ki ga ščitijo v tistem obdobju, ko njegov imunski sistem še ni popolnoma razvit in sam še ne sme prejeti cepiva. Cepljenje proti gripi je brezplačno za vse zavarovane osebe. 

Preberite več o cepljenju proti gripi.

 

Oslovski kašelj

Najboljšo zaščito pred oslovskim kašljem za dojenčka v prvih mesecih življenja nudi cepljenje v nosečnosti. S cepljenjem nosečnice čim prej po 24. tednu nosečnosti plod preko posteljice prejme protitelesa in je tako pred okužbo zaščiten tudi po rojstvu do dopolnjenih 3. mesecev, ko ga lahko cepimo. Cepivo proti oslovskemu kašlju je treba prejeti ob vsaki nosečnosti, tudi če je ženska v preteklosti že bila cepljena, saj učinek cepiva ni trajen. Ker samostojnega cepiva proti oslovskemu kašlju ni, nosečnica prejme cepivo proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju. Cepivo je mrtvo in zato varno za nosečnico in otroka. Od leta 2019 cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju krije zdravstveno zavarovanje.

Preberite več o cepljenju proti oslovskemu kašlju.

 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se