september 2022

novI cepivI proti omikronu

V Sloveniji je od danes, 13. septembra 2022, na voljo bivalentno cepivo za zaščito proti bolezni covid-19. To pomeni, da je cepivo poleg osnovne različice virusa usmerjeno tudi proti različici omikron. Cepljenje priporočamo vsem, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni, torej starejšim od 60 let, ranljivim kroničnim bolnikom vseh starosti in oskrbovancem v domovih za starejše - še posebej, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot šest mesecev.

Prilagojeno cepivo ni namenjeno izvedbi osnovnega cepljenja, ampak se uporablja kot poživitveni odmerek, če je od zadnjega cepljenja minilo vsaj tri mesece. Registrirano je za uporabo pri ljudeh, starejših od 12 let. Trenutno je pri nas na voljo cepivo proizvajalca Pfizer, kmalu pa bo na voljo tudi cepivo Moderne.

Klinične študije so pokazale, da obe prilagojeni cepivi zagotavljata višjo raven protiteles, ki nevtralizirajo različico omikron in njene podrazličice.

Omenjeni cepivi sta sicer prilagojeni podrazličici omikrona BA.1, Evropska agencija za zdravila (EMA) pa je 12. septembra 2022 že priporočila, da Evropska komisija odobri tudi prilagojeno cepivo proti različicama BA.4 in BA.5.

Za cepljenje se lahko naročite preko aplikacije ali neposredno v lokalnem zdravstvenem domu.

Več informacij:

Vsa cepiva in cepljenje proti covidu-19
Otroci in cepljenje proti covidu-19

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.
strinjam se